Biblioteca municipală Radu Rosetti Onești este parte a unui proiect lansat de Banca Mondială și care este dedicat instruirii în competențe digitale a tuturor românilor.
„Invitarea instituției noastre ca parte a acestui proiect se datorează derulării, de mai mulți ani, a programelor de instruire a oneștenilor în competențe digitale, cel mai important fiind Navigator 50+, dedicat seniorilor”, ne-a declarat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Radu Rosetti Onești.
O echipă a Băncii Mondiale desfășoară, în aceste zile (3-7 aprilie), proiectul Digital Skills Training for All Romanians (Digital STARs). Unul dintre obiectivele misiunii echipei de la Banca Mondială este de a avea o serie de discuții și consultări cu bibliotecari din țară cu privire la strategia conceptuală pentru dezvoltarea hub-urilor digitale și la bune practici în formarea competențelor digitale pentru grupurile vulnerabile și dezavantajate. Biblioteca din Onești a fost invitată să fie parte din acest proiect.
„Colega noastră, Olivera Lida Gîșfan, coordonatoarea programului Navigator50+, a participat deja la primele sesiuni organizate de echipa Bancii Mondiale cu bibliotecari din întreaga țară”, a precizat Ionuț Tenie.
Primele discuții și consultări din cadrul proiectului ”Digital Skills Training for All Romanians” (Digital STARs) au avut loc pe platforma ZOOM. „Discuțiile au avut la bază strategia conceptuală pentru dezvoltarea bibliotecilor ca hub-uri digitale și bune practici în formarea competențelor digitale pentru grupurile vulnerabile și dezavantajate”, ne-a declarat Olivera Lida Gîșfan.
Astăzi, discuțiile pe acest subiect continuă în cadrul evenimentului de lansare a proiectului ”Competențe digitale de bază pentru cetățenii români” organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Banca Mondială. Reprezentanții MCID și ai Băncii Mondiale își vor împărtăși viziunea pentru crearea ecosistemului de dezvoltare a competențelor digitale prin intermediul rețelei de biblioteci ca și hub-uri digitale.
„Întâlnirea și selecția participanților a fost susținută de echipa România EduCaB, căreia îi mulțumim pentru oportunitatea de a împărtăși din experiențele profesionale în ceea ce privește organizarea de cursuri destinate adulților din comunitatea noastră”, a declarat Ionuț Tenie.
Proiectul Navigator 50+ al Bibliotecii municipale Radu Rosetti a depășit deja un deceniu de existență, fiind unul din cele mai longevive de la instituția de cultură oneșteană. În cadrul proiectului, sute de seniori oneșteni s-au instruit în folosirea calculatorului.
În cadrul evenimentului aflat în desfășurare, reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și ai Băncii Mondiale își vor împărtăși viziunea pentru crearea ecosistemului de dezvoltare a competențelor digitale prin intermediul rețelei de hub-uri digitale.
Membrii panelului vor genera o discuție interactivă cu privire la competențele digitale pe care programul ar trebui să le formeze, legătura lor cu piața muncii, precum și bune practici din alte țări, cu scopul de a ajuta beneficiarii și partenerii responsabili de implementare să își imagineze impactul pe care un astfel de program l-ar putea avea în comunitățile lor.
România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește competențele digitale de bază ale populației, conform Indexului Economiei și Societății Digitale (DESI) din 2022 și are, totodată, cea mai mare rată a sărăciei, cu o pondere de 34,4% dintre persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
Distribuie: