”Nu îți scăpa casa din ochi!”. Sfatul polițiștilor băcăuani pentru a avea sărbători fără surprize nefericite

In Actualitate, Flagrant, Social
aprilie 08, 2023

Apropierea Sfintelor Sărbători Pascale constituie un prilej de emoție și bucurie. Fiecare dintre noi își programează pentru acestă perioadă deplasări de la domiciliu, la ceremonii religioase, în minivacanțe sau vizite la rude și prieteni.

Pentru infractori, starea generală de destindere din jur, dar şi frenezia pregătirii pentru această perioadă, reprezintă o ocazie ideală pentru a „acţiona”.

Pentru ca petrecerea sărbătorilor să fie liniștită, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie sporită siguranţei bunurilor pe care le deţin, cu următoarele precizări:

– când plecaţi la ceremoniile religioase sau petreceţi sărbătorile într-o altă localitate, apelaţi la o cunoştinţă sau un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa. Lăsaţi-le un număr de telefon unde puteţi fi găsit!

– nu postați pe rețelele de socializare fotografii din care să reiasă detalii din locuință și nici nu menționați locația unde sunteți plecați de sărbători pentru ca imobilul dvs. să nu fie ținta hoților;

– asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa, atunci când intraţi sau ieşiţi în/din imobil!

– dotaţi cu încuietori corespunzătoare uşile de la terase sau de la alte zone de acces!

– nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu tine!

– țineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă!

– dacă locuiţi la bloc, la parter, etajul 1 sau ultimul nivel, închideți și asiguraţi ferestrele corespunzător când părăsiți domiciliul!

– dacă locuiți la curte, gardul care înconjoară proprietatea, trebuie să aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat!

– poarta de acces să fie în permanenţă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător;

– montarea unui sistem video de supraveghere pentru monitorizare, descurajează infractorii și ajută la identificarea acestora în cazul comiterii furturilor;

– instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare pentru zona exterioară!

– pe timpul nopţii asiguraţi anexele gospodăreşti cu încuietori sigure!

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

În speranţa că veţi avea o vacanţă lipsită de evenimente neplăcute, vă urăm să vă bucuraţi pe deplin de această perioadă şi să aveţi Sărbători Fericite! (Comunicat/IPJ Bacău, foto ilustrativ)