Astăzi este Izvorul Tămădurii, prima sărbătoare mare de după Paștele ortodox. Slujbă specială la Capela Protoieriei Onești

In Actualitate, Cultură și educație, National, Social
aprilie 21, 2023

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită anul acesta pe 21 aprilie. Nu are dată fixă. Marea sărbătoare este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști.

În această zi, bisericile fac sfințirea aghesmei mici după Liturghie. Se spune că cei care beau această agheasmă se vindecă, iar în unele locuri se stropește și casa cu agheasmă mică. (Foto/Doxologia.ro/Biserica Izvorul Tămădurii din Constantinopole, Istanbulul de astăzi)

Părintele protopop de Onești Ioan Bârgăoanu a transmis că asăzi va avea loc o slujbă specială:

 „Cu drag, vă aducem la cunoștință că de Izvorul Tămăduirii, vineri 21 Aprilie, orele 17, vom sluji împreună cu un sobor de preoți Slujba Aghesmei din Săptămâna Luminată și Taina Sfântului Maslu în
Capela Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul a Protopopiatului Onesti ! Strada Adrian Păunescu Nr.1 Municipiul ONEȘTI , lângă Bibliotecă.
Cei care doresc să fie pomeniți pot trimite numele celor dragi și ne vom ruga pentru ei ! Vom pomeni
la Capela Protopopiatului pomelnicul trimis.
Este o pomenire GRATUITĂ ! Nu vă costă nimic !
Doar vă îndemn să dăruiți o bucată de pâine sau un pahar cu apă celor sărmani si flămânzi din jurul casei Domniei Voastre !
Vom pomeni în mod special pe cei bolnavi , singuri și sărmani !
Avem trebuință de rugăciune si pocaință mai mult ca niciodată !
Locație este cunoscută , unde se face slujba pentru
Masa Bucuriei !
Pe scări sus la etaj !
Vă așteptăm cu mult drag !
Seară binecuvântată !”

 

Originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii

La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită Împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlinește descoperirea făcută de Maica Domnului: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Mai târziu, cand Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici primește vindecare de o boală grea și împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulțumire o biserică și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul Tămăduirii din timpul lui Leon se păstreaza și în zilele noastre. Credincioșii care merg la Istanbul se pot închina în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa tamaduitoare din trecut. (crestinortodox.ro)