Primarul din comuna Gura Văii vrea să împuște un urs zărit în localitate. Ce prevede legislația

In Actualitate, Flagrant, Social
aprilie 21, 2023
Update: „Exemplarul de urs , mascul, vârsta până în 3 ani, cca 100 kg, a fost îndepărtat prin mijloace specifice, acesta fiind direcționat către pădurea mare a O.S. Căiuți.
Deși nu s-au înregistrat pagube de niciun fel, din declarațiile martorilor reiese faptul că, acesta a fost la 20 de metri de stația de autobuz din Temelia, unde elevii așteptau microbuzul școlar, o parte din copii fugind în curți. Zona rămane în supraveghere, recomandăm deplasarea pedestră în grupuri mai mari, cu zgomot.” (Fb. Silviu Tinei)
Primarul din comuna băcăuană Gura Văii, Silviu Tinei, a anunțat pe pagina sa de socializare că localnicii au văzut, vineri dimineața,  un urs brun pe raza localității. Primarul spune că nu va ezita să dea ordin de împușcare a animalului și îi sfătuiește pe oameni să stea în case. 
„Conform informatiilor furnizate de localnici un exemplar de urs brun este prezent in satele Temelia si Paltinata(zona Livada).
Se constituie CLSU in vederea prevenirii atacurilor, a fost anuntat AJVPS ul.
Rugamintea mea catre cetateni este sa evite deplasarile pe jos, pana vom obtine fie indepartarea fie neutralizarea animalului salbatic. In ceea ce ma priveste, daca situatia o impune, nu voi ezita emiterea Dispozitiei de lichidare. Viata oamenilor are prioritate.”, este mesajul postat de Silviu Tinei.
Din 2021, în urma unei Ordonanțe de Urgență, Guvernul a stabilit modul în care se acționează în cazul în care pe raza localităților sunt văzuți urși.

Intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.  De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”. Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

Ordonanța de Urgență  prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:  îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.  Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție. 

Decizia de împușcare a ursului se va lua prin vot, cu majoritate, astfel că 3 membri ai echipei trebuie să susțină aceeași soluție. De asemenea, OUG prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”
Ordonanța de Urgență prevede în anexe și indicații prin care este evaluat „comportamentul animalului sălbatic”.
Comportamentul general – Nivelul de risc:
Animalul a fost observat ocazional în intravilan – redus
Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – redus.
Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – mediu
Animalul surprins/alungat lansează un atac fals – mediu
Animalul a fost observat repetat în intravilan – mediu
Animalul nu este oprit de măsuri de protecţie existente – mediu
Animalul se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor – mediu
Animalul se află prins într-o capcană neautorizată – mare
Animalul surprins/alungat lansează un atac – mare
Animalul intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului – mare
Animalul nu se retrage când este alungat – mare
Animalul devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante – mare
Animalul atacă omul în zona locuită – mare
Animalul atacă animale domestice în intravilan – mare.
(Foto ilustrativ/sursa Jurnalul Prahovean)