Caravana Filmului Românesc, Onești 2023, oferă cinefililor oneșteni, marți seară, o reîntâlnire cu magia copilăriei prin capodopera lui Ion Popescu Gopo, Maria Mirabela.
Prin această peliculă, descoperim o altă față a regizorului şi animatorului Ion Popescu Gopo, în filmul său din 1981. Aici el îngemănează măiestria desenului animat, cu efecte speciale şi cu interpretarea celor două copile: Gilda Manolescu (Maria) şi Medeea Marinescu (Mirabela). Personajele animate ale acestei povești prind viață prin vocile unor mari actori români: Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Constantinescu (Scăpărici), Dem Rădulescu (Regele Omizilor).
Gilda Manolescu s-a născut în 1974 și a sfârșit tragic în anul 2009, la doar 34 de ani. A fost una dintre cele mai apreciate actrițe din România și este cel mai cunoscută pentru rolul “fetiței bune” din celebrul film românesc “Maria, Mirabela”. Gilda Manolescu a plecat din România imediat după premiera filmului, în anii ’80. Împreună cu mama sa, care se măritase cu un neamț, și cu bunica, s-au stabilit în Germania. A renunțat la actorie și nu s-a mai știut nimic de ea. Destinul Gildei Manolescu s-a frânt brusc. A murit în anul 2009, într-un accident de mașină. Avea doar 34 de ani. „Am încercat să iau legătura cu ea însă nu am reuşit. Gilda a murit. Am aflat după ce am primit un telefon de la cineva care era prieten cu mama ei. Am fost şocată”, declara, în urmă cu câțiva ani, Medeea Marinescu, colega Gildei Manolescu din filmul lui Ion Popescu Gopo.
Filmul rulează de la ora 21.00 pe scena din Parcul municipal Onești (la Roată). Accesul publicului este liber.
În cei zece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;
Parteneri media: All About Romanian Cinema – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia, Comunicate de afaceri, boio.ro.
La Onești, proiectul este finanțat de Consiliul local și Primăria Municipiului Onești.
Distribuie: