Cornel Dinu, unul dintre personajele de prim plan ale fotbalului românesc, un om cu o bogată cultură generală și cu opinii fără perdea, a împlinit vârsta de 75 de ani. În prezent analist și consultant la Orange Sport pe tema fotbalului românesc, originalul Mister își trăiește aniversarea cu bucuria de a-și vedea clubul de suflet revenit în Superliga, în ciuda unui început dificil de sezon.
Desemnat de trei ori (1970, 1972 și 1974) cel mai bun fotbalist al României, de numele jucătorului Cornel Dinu se leagă în primul rând prezența la Cupa Mondială din Mexic 1970 unde a ajucat toate minutele. A început fotbalul la Metalul în Târgoviștea natală, fiind transferat la Dinamo la 18 ani. A jucat pentru alb-roșii timp de 17 sezoane, până la finalul carierei de fotbalist. Cu 454 de prezențe în prima ligă, este jucătorul cu cele mai multe meciuri din istoria lui Dinamo, alături de care a câștigat șase titluri și două Cupe ale României, evoluând în dubla victorioasă cu Inter, 4-3 la general, în sezonul 1981-82 al Cupei UEFA.
Licențiat la Facultatea de Drept a Universității București în 1972, Cornel Dinu și-a atras din timpul carierei de jucător porecla Procurorul iar inteligența lui l-a făcut să devină un apropiat al scriitorului Fănuș Neagu alături de care a publicat în Flacăra și Scânteia Tineretului. De altfel, în romanul lui Fănuș Neagu, Frumoșii nebuni ai marilor orașe apărut în 1977, unul dintre personajele centrale, fotbalistul Ed Valdara este inspirat din Cornel Dinu.
Om cu o bogată cultură, Dinu a devenit în 1990 secretar de stat în Ministerul Sporturilor, timp de doi ani, și a condus delegația României la Cupa Mondială din Italia. Ca antrenor s-a remarcat prin discurs și eleganță, în antiteză cu majoritatea colegilor de breaslă. Continuând activitatea de gazetar și după 1990, el a fost primul care a introdus noțiunea de Mister (Domnu’) ca apelativ pentru antrenori din partea jucătorilor și care a devenit a doua sa poreclă.
După ce România nu a reușit să se caifice la Europeanul din 1992, Cornel Dinu a devenit selecționerul pentru campania de calificare la Mondialul din 1994. A obținut o victorie strălucitoare, 5-1, cu Țara Galilor și a încercat un fotbal ofensiv și plăcut ochiului dar a demisionat în vara lui 1993 după o înfrângere, 2-5, în fața Cehoslovaciei la Kosice, contra unor jucători care aveau să joace în 1996 finala Campionatului European sub drapelul Republicii Cehe.
În a doua jumătate a anilor 90′ Cornel Dinu s-a dedicat restructurării clubului său de suflet, aflat în grave probleme financiare, pentru care a fost investitor, director tehnic și începând cu 1998 antrenor. Printre realizarile lui au fost schimbarea vechii steme cu cea cu doi câini roșii, recunoscută azi peste tot, și readucerea lui Ionuț Lupescu ca jucător și căpitan după opt ani în Germania. În jurul lui Lupescu, Mister a construit o echipă cu tineri de mare calitate (Florentin Petre, Marius Niculae, Adrian Mutu, Cătălin Hâldan) și a câștigat campionatul și cupa în 2000, reușind cu succes să intre și ca antrenor în istoria fotbalului românesc.
Și în prezent Procurorul este implicat la Dinamo, deținând simbolic 0,01% din acțiunile câinilor roșii.
Lucian BOROȘ
Distribuie: