Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj! Cum a reacționat fostul număr 1 mondial după aflarea verdictului

In Actualitate, National, Sport
septembrie 13, 2023

La doar câteva zile după ce a fost exclusă din clasamentul WTA ca urmare a inactivității sale din ultimele 12 luni, Simona Halep a mai primit o veste proastă pentru luna septembrie, la finalul căreia constănțeanca va împlini 32 de ani. Fostul număr 1 mondial WTA a fost suspendată pentru nu mai puțin de patru ani din tenisul profesionist, decizie nemiloasă anunțată de către Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

ITIA a emis un comunicat, menționând că jucătoarea din România a fost suspendată de un tribunal independent ca urmare a două încălcări ale regulamentului anti-doping din tenis. Prima dată, în urma unui test de urină efectuat la ediția din 2022 a US Open unde s-au găsit urme de Roxadustat, o substanță interzisă pentru jucătorii de tenis, iar a doua oară în urma unor nereguli în ce privește pașaportul biologic al sportivei.

Aceasta este cea mai dură sancțiune primită vreodată de un jucător/o jucătoare profesionist/ă de tenis și înseamnă, practic, încheierea carierei Simonei Halep. Aceasta a anunțat că va contesta decizia ITIA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Pe o rețea de socializare, fosta campioană de la Roland Garros și Wimbledon a menționat că „o să lupte până la capăt pentru a-și demonstra nevinovăția”, deoarece a fost victima unui supliment alimentar ce fusese contaminat cu Roxadustat fără știrea ei sau a echipei sale.

Simona Halep a câștigat 24 de titluri WTA la simplu, între care două de Mare Slem și nouă de Masters 1000, fiind cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României. Ea a fost nr.1 mondial timp de 64 de săptămâni, încheind sezoanele 2017 și 2018 din fotoliul de lider. A condus echipa de Fed Cup a României în 2019 spre semifinale, cea mai bună performanță din istorie.

Lucian BOROȘ