LA MULȚI ANI, Dle GENERAL!!! Aniversat la 75 de ani, generalul (rtr) cu patru stele dr. Vasile Jenică Apostol!

In Actualitate, Cultură și educație, National
octombrie 07, 2023

 Într-un cadru festiv, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău a fost sărbătorit generalul (rtr) cu patru stele Vasile Jenică Apostol – președintele de onoare al Filialei Bacău a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Emoționantul eveniment s-a desfășurat cu prilejul Adunării generale extraordinare a Filialei „Col. Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Despre generalul Vasile Jenică Apostol au vorbit istorici, doctori, reprezentanți ai organizațiilor militare județene, preoți. De asemenea, Dănuț Voicu, președintele Cultul Eroilor Bacău,  i-a oferit cea mai înaltă distincție din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și din partea Protoieriei Onești a primit Diploma de vrednicie.

Generalul Vasile Jenică Apostol a îndeplinit funcții importante, printre care Comandant al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Comandant de Divizie și de Corp de Armată, Inspector General al Armatei.
Este doctor în științe militare. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate. Pe plan local, este un statornic colaborator al revistei „Sarea pământului” din Târgu-Ocna, la care onorează paginile de istorie militară.
Este autor și coautor al unor cărți de profil, între care: „Forțele Terestre de la acoperire la apărare în sudul României” (2000); „Eroi și martiri ai Infanteriei Române” (2002); „Slavă eroilor băcăuani” (2002); „Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul” (2003); „Miniștri de Război” (2003); „File de Istorie” (2012), o vastă monografie a comunei Bârsănești intitulată: „Bârsănești – Cronica unei așezări străvechi” (2016) etc.

S-a născut la 7 octombrie 1948 în comuna Bârsănești, județul Bacău. A urmat școala primară în localitatea natală, liceul la Tg. Ocna și Onești, Școala Militară de Ofițeri Activi „N. Bălcescu” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1971 ca șef de promoție. Este absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare, al Cursului Postacademic Superior, al Colegiului Național de Apărare și al altor forme de specializare în domeniul militar și civil.

A parcurs treptele ierarhiei militare, de la gradul de locotenent până la cel de general cu patru stele. (Sursa/ Fb Cultul Eroilor Bacău)