CFR Cluj, doar o remiză cu Dinamo ce o îndepărtează de primul loc. Omagiu lui Cătălin Hîldan adus de fanii dinamoviști! 23 de ani de la dispariția “Unicului căpitan”

In Actualitate, National, Sport
octombrie 09, 2023

Capul de afiș al etapei a 12-a a Superligii, Dinamo împotriva CFR Cluj, le-a pus față în față pe cele mai titrate echipe din acest mileniu din Cupa României, dar care în prezent se află  la poli diametral opuși, dinamoviștii fiind penultimii în clasament, în timp ce clujenii veneau pe Arena Națională de pe poziția secundă. Cu toate acestea, meciul a fost unul disputat, care s-a încheiat nedecis, 1-1 (1-0), “câinii roșii” reușind să obțină o remiză prețioasă care a stopat seria înfrângerilor din campionat. CFR Cluj rămâne fără victorie în acest sezon, în deplasările contra celor trei mari echipe bucureștene și este la trei puncte în urma liderului FCSB. Mai mult de atât, ardelenii l-au pierdut și pe Mario Camora, care a ieșit accidentat cu probleme musculare după câteva minute de joc. Căpitanul vișiniilor va rata astfel și meciurile României, în locul lui fiind chemat de urgență Andrei Borza de la Rapid, internațional U-21.

Meciul a început cu dinamoviștii în atac, Abdallah punându-l la încercare pe Sava după 3 minute de joc cu un șut din unghi la colțul scurt. Portarul clujenilor nu a mai avut ce face în minutul 10 când același Abdallah a deschis scorul cu un șut plasat din interiorul careului. Ușor-ușor, gazdele au făcut pasul înapoi după deschiderea de scor, dar au intrat în avantaj la pauză. În minutul 53, CFR a irosit cea mai mare ocazie a meciului când o minge disputată de Deac și portarul Golubovic a sărit la Mogoș care a tras în plasa laterală din poziție favorabilă. Ardelenii au reușit în cele din urmă să egaleze prin proaspătul tricolor Bîrligea care, în minutul 58, a trimis elegant un șut imparabil la colțul lung.

Au urmat două ratări mari de ambele părți. Mai întâi Otele, care în minutul 62 a lovit mingea greșit la o centrare a lui Mogoș, iar în minutul 70, pe un contraatac, Abdullah putea să o readucă pe Dinamo în avantaj dar a trimis pe lângă poartă din câțiva metri. Clujenii au avut ultimele ocazii în prelungiri prin șuturile de la distanță ale lui Mogoș și Jefte, dar Golubovic a păstrat un punct pentru formația din Ștefan cel Mare.

Momentul cel mai emoționant al partidei a fost in minutul 74 când, conform unui acord dintre cele două echipe, arbitrul Ovidiu Hațegan a întrerupt meciul pentru un moment de reculegere în memoria lui Cătălin Hîldan, de la al cărui deces s-au împlinit 23 de ani. De altfel, jucătorii dinamoviști au evoluat în echipament complet negru în acest meci. Tot stadionul a aplaudat, iar suporterii de la peluza care îi poartă numele “Unicului căpitan” au afișat trei bannere cu următorul mesaj:

“De 23 de ani ne-ai dat un nume ce-l purtăm cu demnitate, chiar și când ni s-a pus eticheta de paria în societate. Dar sub egida ta ne-am luptat pentru ale noastre drepturi, ca peste ani să putem cânta din mii de piepturi: Cătălin Hîldan înseamnă Dinamo

Cătălin Hîldan a decedat pe data de 5 octombrie 2000, în minutul 74 al unui meci amical disputat de Dinamo la Oltenița, împotriva echipei din localitate, Șantierul Naval. Avea doar 24 de ani și o carieră lungă în față, curmată însă brusc. Produs al lui Dinamo, el a evoluat în 138 de meciuri și a marcat 6 goluri pentru alb-roșii, alături de care a câștigat titlul și Cupa României în 2000, sub comanda lui Cornel Dinu, împărțind banderola de căpitan al echipei cu Ionuț Lupescu. Hîldan a jucat 8 meciuri pentru naționala României, făcând parte din lotul tricolorilor de la Campionatul European din 2000 unde însă nu a bifat vreun minut. A reușit să marcheze și un gol pe 4 februarie 2000 într-un amical cu Georgia, la doar o zi după ce aniversase împlinirea vârstei de 24 de ani.

Lucian BOROȘ