
Oneștiul și Valea Trotușului au descoperit și slefuit de-a lungul timpului numeroase talente muzicale care au făcut primii pași pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Această notorietate a zonei noastre a crescut și mai mult odată cu prima ediție a Festivalului internațional de muzică pentru copii Ti Amo din 1996, eveniment care a contribuit la carierele multor viitoare vedete din România. Pentru Antonia Margasiu, protagonista acestui interviu, Ti Amo a reprezentat de asemenea o rampă de lansare, copila de atunci având una dintre cele mai bune voci de la cumpăna dintre milenii, calitate recunoscută prin distincțiile primite în cadrul festivalului: Premiul II la categoria de vârstă 6-8 ani, Premiul II la categoria de vîrstă 9-11 ani și cel mai important, Premiul I la categoria de vîrstă 9-11 ani, toate în ediții consecutive.
Născută în Onești pe 4 februarie, în zorii unei Românii mai frumoase, micuța Antonia a crescut în cocheta zonă de sus a orașului, pe strada Stirenului, iar vocea ei a fost remarcată rapid încă de dinainte să ajungă pe băncile școlii. A făcut parte din grupul vocal Ram-Tam-Tam alături de o altă fetiță talentată a orașului, Ramona Hanganu, duo-ul fiind considerat de mulți drept viitoarele Andree. La vârsta de 15 ani, Antonia s-a mutat la București unde a urmat cursurile prestigiosului Liceu de Muzică “Dinu Lipatti” și se anunța o stea în plină ascensiune, dar destinul ei avea sa fie altul. De câțiva ani s-a întors în Oneștiul natal unde lucrează ca instructor de fitness, fiind un as în antrenamente funcționale. Continuă să fie aceeași persoană optimistă care a fost mereu, după cum veți avea ocazia să aflați în rândurile următoare:
Bună, Antonia! Te-ai intors în Onești de câțiva ani și lucrezi într-un domeniu diferit de cel spre care tindeai în copilărie. Ce te-a îndemnat să devii antrenoare de fitness și câți pași ai urmat pentru a dobândi certificatul de personal trainer?
Hello! Oh, da… sunt 7 ani de când m-am întors în Onești și tot atâția ani de când sunt antrenoare. Am ales o carieră în fitness (o direcție diferită de cea pe care o aveam în copilărie) din dorința de a-mi cunoaște cât mai bine corpul, curioasă să știu exact cum funcționează acest mecanism uimitor (organismul uman), cât de mult influențează mișcarea și câte beneficii aduce sportul în viața noastră. Pentru a obține certificatul de personal trainer am parcurs câțiva pași și anume: am început prin a studia și înțelege anatomia, fiziologia, biomecanica și principiile de antrenament. Certificarea a implicat un program de învățare și bineînțeles examenul final (practic și scris). Și să nu uitam, fitness-ul este un domeniu în continuă schimbare, așa că am continuat să învăț și să mă dezvolt, participând la workshop-uri, seminarii și cursuri de specialitate.
Oneștiul are, fără îndoială, un loc aparte în inima ta. Cum a fost copilăria ta aici și de ce anume ți-a fost cel mai dor când ai luat decizia de a te întoarce?
Copilăria mea în Onești a fost una specială și cu siguranță a lăsat o amprentă profundă în inima mea. Eram un paradox… de la fetița care se juca în fața blocului (ori cu păpușile, ori jucam fotbal cu băieții) la micuța artistă grațioasă care urma să urce pe scenă. Ce să mai… viață plină de contrast și diversitate, nu? Fără niciun dubiu, Oneștiul este orașul meu de suflet, este situat într-un cadru natural deosebit și cel mai dor mi-a fost de liniștea pe care o am când sunt aici. Îmi doream să contribui la binele comunității mele și să aduc beneficii în ceea ce privește sănătatea și fitness-ul, să împărtășesc tot ce am învățat și experimentat, de aceea am decis să mă întorc în Onești.
Ai plecat la București când aveai 15 ani și multe visuri pentru o carieră în industria muzicală. Cum a fost contactul cu lumea din Capitală și ce ai învățat cel mai mult din acea etapă a vieții tale?
Daaa! 15 ani aveam când am plecat la Liceul de muzică din București, o experiență fascinantă și plină de învățăminte. A fost un salt mare în necunoscut, dar mi-a oferit oportunități neprețuite pentru dezvoltare personală și profesională. Contactul cu lumea din București a fost captivant și m-a ajutat să înțeleg multe aspecte ale vieții și carierei mele. Plecarea de acasă la o vârstă fragedă m-a învățat să fiu independentă și să mă descurc pe cont propriu, am învățat să gestionez responsabilitățile zilnice, să fac alegeri importante și să îmi stabilesc propriile obiective. În concluzie, experiența mea cu Bucureștiul mi-a oferit oportunitatea de a-mi dezvolta abilități, de a învăța despre lume și despre mine însămi, de a începe să-mi conturez calea în viață. Chiar dacă nu am ajuns în industria muzicală, acea perioadă a fost o etapă valoroasă în viața mea, care m-a pregătit pentru provocările și reușitele viitoare.
Tinerii din ziua de azi s-ar putea să nu știe, dar tu ai fost considerată, în urmă cu 20 de ani, noua voce de aur a Oneștiului. Ce sfat le-ai da micuților care doresc să urmeze o carieră muzicală?
Este adevărat că am avut o perioadă în care muzica a ocupat un loc important în viața mea, iar titulatura de “noua voce de aur a Oneștiului” mă face să mă simt mândră. Pentru tinerii care-și doresc să urmeze o carieră muzicală, aș împărtăși câteva sfaturi esențiale: muzica este o artă care necesită multă pasiune și dedicare, încercați să găsiți genurile muzicale care vă inspiră și vă fac să simțiți că vă exprimați cel mai bine, luați lecții de canto și studiați teoria muzicală. Această industrie este în continuă schimbare, așa că rămâneți deschiși la învățare și evoluție, este important să vă exprimați originalitatea și să nu încercați să fiți altcineva. În cele din urmă, cel mai important sfat este să vă bucurați de proces și să faceți muzica din suflet. Succesul din muzică poate să vină cu timpul și cu mult efort, dar fiecare moment petrecut în acest domeniu ar trebui să vă aducă bucurie și satisfacție.
În prezent, ești împlinită atât profesional cât și personal alături de oamenii dragi ție și de frumosul tău cățeluș, despre care putem spune că te-a convins să te întorci definitiv în Onești. Ce a însemnat venirea lui Puppy în viața ta și ce îți dorești pe viitor?
Venirea lui Puppy în viața mea și a familiei mele a fost cu adevărat o binecuvântare și a adus multe bucurii și schimbări pozitive. Avem o legătură foarte specială, el m-a învățat să apreciez momentele simple și să găsesc bucurie în lucrurile mărunte din viață, cu el am experimentat dragostea necondiționată și am învățat să îmi dedic mai mult timp familiei și relaxării. Privind în viitor, îmi doresc să continui să fiu fericită, liniștită și sănătoasă, îmi doresc să evoluez și să îmi dezvolt și mai mult cariera de antrenor, să ajut oamenii să își îmbunătățească sănătatea (fizică și psihică), condiția fizică și de ce nu, să schimb un pic și gândirea în ceea ce privește mișcarea, pentru că din păcate există oameni care încă privesc cu superficialitate mersul la sală, și nu ca pe un mod de viață, ca pe o investiție în propria noastră sănătate și fericire. Mișcarea nu este doar un obicei sau o activitate opțională! Ea reprezintă esența vieții noastre, impactul profund pe care îl are asupra psihicului nostru este un antidot puternic împotriva stresului și anxietății. Ne ajută să ne concentrăm, să fim mai productivi și să ne simțim mai încrezători în noi înșine. Așadar, dragilor, respectați-vă corpul mișcându-vă în fiecare zi, găsiți o activitate fizică pe care să o faceți cu pasiune, care să vă placă. Nu uitați, “mișcarea înseamnă viață!”. Începeți astăzi și continuați să vă dezvoltați în cea mai bună versiune a voastră!
Antonia Margasiu nu s-a dat niciodată la o parte din fața provocărilor și a căutat mereu să afle ce o face împlinită. A studiat jurnalismul timp de doi ani când a simțit că nu își mai găsește locul în muzica, iar apoi a trecut la management, domeniu unde și-a luat licența cu succes. Dornică să învețe cât mai multe despre sine și corpul său, a urmat cursuri de nutriție și fitness, devenind instructor cu acte în regulă. Mereu gata să îi ajute pe alții, Antonia rămâne o persoană empatică și veselă, care se bucură precum în copilărie de viața din orașul ei natal.
Lucian BOROȘ
Distribuie: