Claudiu Keșeru și-a anunțat retragerea din fotbal! Fostul internațional a decis să agațe ghetele în cui după o carieră de două decenii la nivel înalt

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
octombrie 19, 2023

Claudiu Keșeru, ultima oară legitimat la UTA, a anunțat că își încheie cariera de fotbalist după mai multe luni în care nu a reușit să își găsească vreun angajament. La arădeni, atacantul câștiga 12.000 de euro pe lună și mai avea angajament până în vara lui 2024, dar prestațiile sale sub așteptări au dus la o reziliere prematură a contractului deși echipa e reușit să se salveze de la retrogradare. Keșeru a mai fost văzut în spațiul public la meciul de Cupă dintre FC Bihor și FCSB, dar orice speculație că ar putea reveni la echipa care l-a format a fost negată chiar de fotbalist. Acesta s-a întors în Oradea, orașul său natal unde deține un complex de agrement pe care îl administrează de mai mulți ani.

Născut pe 2 decembrie 1986 în orașul de pe malurile Crișului Repede, Keșeru a avut o ascensiune fulminantă în fotbalul mare, fiind cumpărat de fosta campioană a Franței, FC Nantes, în 2003, unde evolua la acea vreme Viorel Moldovan. Aventura sa în tricoul “canarilor” s-a întins pe câțiva ani, alternând prezențele între prima și a doua echipă. S-a impus ca un jucător foarte bun de a doua ligă franceză, fiind împrumutat la mai multe echipe: Libourne, Tours (unde a fost coleg cu Olivier Giroud, viitorul golgheter al naționalei Frantei) și Angers. Aceștia din urmă l-au cumpărat definitiv pe atacantul român în vara lui 2010, iar Keșeru a devenit om de bază în echipa alb-negrilor, reușind să atingă în sezonul 2012-13 cea mai bună formă a carierei sale de până atunci, cu 17 goluri, fiind inclus în echipa sezonului de Ligue 2. Prestațiile bune de la Angers i-au adus și prima convocare în lotul naționalei României.

După o nouă tentativă de a impresiona în Ligue 1, în tricoul celor de la Bastia, Keșeru a revenit în România în ianuarie 2014 când a semnat cu FCSB și s-a remarcat rapid ca un marcator prolific, ajutându-i pe roș-albaștrii să își păstreze titlul de campioni. De asemenea, Keșeru a devenit și un favorit al fanilor după ce a marcat împotriva lui Dinamo și a Rapidului. În august 2014 a marcat toate cele șase goluri ale echipei sale într-o victorie cu 6-0 împotriva lui Pandurii Târgu-Jiu, fiind golgheterul echipei la finalul sezonului deși a fost vândut la Al-Gharafa, în Qatar, pe timpul pauzei de iarnă. Din vara lui 2015 a început cea mai bună perioadă a carierei lui Claudiu, în tricoul celor de la Ludogoreț Razgrad, devenind cel mai bun marcator din istoria echipei bulgare și câștigând campionatul în fiecare din cele șase sezoane petrecute la sud de Dunăre. Keșeru a fost desemnat fotbalistul anului în Bulgaria în 2019, fiind în trei rânduri golgheterul campionatului, iar cu 113 goluri este cel mai bun marcator străin din istoria primei ligi bulgare.

Revenirea lui în campionatul românesc nu a fost de bun augur, experiențele de la FCSB și UTA făcându-l să se retragă mai repede decât era prevăzut. În perioada de la Nantes, Keșeru a fost piesa de bază a naționalei de tineret, dar debutul său sub tricolor la seniori s-a petrecut târziu, la aproape 27 de ani, într-un meci împotriva Andorrei când a și marcat, devenind om de bază în anii ce au urmat. Fotbalistul orădean a jucat în 45 de meciuri și a înscris 13 goluri pentru naționala României, fiind prezent în lotul pentru EURO 2016, deși existaseră suspiciuni că nu va fi convocat. La turneul final, Keșeru a bifat un singur meci, fiind integralist în egalul 1-1 contra Elveției, primind un cartonaș galben în minutul 37.  Cariera lui se încheie cu 309 de goluri marcate pentru cluburi și echipa națională, fiind incluse aici și reușitele de la selecționata U-21 și echipele “B” ale cluburilor Nantes și Ludogoreț.   

Lucian BOROȘ