Lică Movilă, dinamovistul format la Bacău și fost internațional, a împlinit 62 de ani

In Actualitate, National, Sport
octombrie 22, 2023

Lică Movilă, unul dintre cei mai buni mijlocași ai fotbalului românesc din anii ’80 și fostă glorie a lui Dinamo, a implinit 62 de ani pe 21 octombrie. Născut în Brăila, într-un cartier de periferie unde tatăl său lucra ca dogar, Lică a demonstrat din copilărie calități deosebite cu mingea la picior. Din acest motiv, tatăl lui, dorind un viitor mai bun pentru el, l-a înscris la Liceul de fotbal din Bacău. Peste ani, Lica Movilă avea să declare cu umor: “Fotbalul m-a făcut om. Altfel, azi eram probabil un cuțitar de cartier.”

La Bacău, Movilă a avut ocazia să fie șlefuit ca fotbalist în perioada junioratului și a debutat pe prima scenă a fotbalului românesc în culorile lui SC Bacău, pe 21 iunie 1981, într-o înfrângere (5-2) împotriva lui FC Argeș. A jucat 19 meciuri și a marcat trei goluri pentru băcăuani înainte de a fi transferat la Dinamo, la jumătatea sezonului 1982-83, unde și-a petrecut cea mai fructuoasă parte a carierei. A jucat timp de 5 ani și jumătate în alb și roșu, fiind o piesă importantă în angrenajul echipei care a atins semifinalele Cupei Campionilor Europeni în ediția 1983-84. În manșa tur a semifinalei împotriva lui Liverpool, Lică Movilă a primit o lovitură în față de la Graeme Souness, care i-a provocat o dublă fractura, dar scoțianul nu a primit cartonașul roșu pentru că arbitrul nu a văzut incidentul. Alături de Dinamo, Movilă a câștigat două titluri de campion și două Cupe ale României. Pentru câinii roșii, Movilă a jucat 138 de partide în Divizia A și a marcat 17 goluri.

Movilă, Movilă/ Dă-le o torpilă!

În ultima parte a carierei, Movilă a evoluat la Flacăra Moreni, Universitatea Cluj, Zimbru Chișinău și Hapoel Beer Sheva, plecând de fiecare dată după un singur sezon. S-a retras în 1992, după experiența din Israel, la doar 30 de ani, dar a rămas sufletește legat de fotbal și de Dinamo, fiind implicat în diverse acțiuni organizate de suporterii alb-roșii. Pentru naționala României, a debutat sub comanda lui Mircea Lucescu pe 1 iunie 1983, într-un meci amical împotriva Iugoslaviei. A jucat 14 partide sub tricolor, reușind să înscrie un gol împotriva Poloniei, într-un meci amical disputat pe 7 septembrie 1983. (Foto/ Prosport)

Lucian BOROȘ