Comunitatea greacă din Onești a sărbătorit Ziua Marelui Nu – Ziua Națională a Republicii Elene. 

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, National
octombrie 29, 2023

Comunitatea elenă din Onești a sărbătorit, sâmbătă, 28 octombrie, Ziua Marelui Nu – Ziua Națională a Republicii Elene. 

Ziua Marelui Nu – Ziua Națională a Republicii Elene, la Onești!
Pentru început, s-a intonat Imnul Republicii Elene.
Apoi, părintele Piștea a oficiat slujba de pomenire a ostașilor căzuți pentru libertate. După care, Ansamblul Agoria a prezentat un mic program de dansuri populare grecești.
Mulțumim membrilor prezenți la acest eveniment!
Ζήτω η Ελλάδα!🙏💙🇬🇷, este mesajul postat pe pagina Comunitatea Elena Onesti.
Ziua Ohi (în limba greacă: Επέτειος του «’Οχι» – Aniversarea lui «Nu») este o sărbătoare națională în Grecia, Cipru și în toate comunitățile elene din diasporă, care comemorează atitudinea premierului grec Ioannis Metaxas (aflat la putere între4 august 1936 -29 ianuarie 1941), care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.
La ora 04:00 în dimineața zilei de 28 octombrie 1940, la încheierea unei petreceri de la ambasada Germaniei, ambasadorul italian la  Atena i-a înmânat lui Metaxas un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice” nespecificate din interiorul țării. Se povestește că Metaxas ar fi răspuns cu un singur cuvânt: „Ohi (Nu)”. Deși unii istorici consideră că este vorba mai degrabă de o legendă, și afirmă că de fapt Metaxas ar fi răspuns înlimba franceză: „Alors, c’est la guerre” („Ei bine, acesta e războiul”), faptul este confirmat de memoriile lui Emmanuele Grazzi. Ca răspuns la refuzul grecilor de a se supune condițiilor ultimatumului, trupele italiene staționate în  Albania, în acele vremuri un protectorat italian, au atacat Grecia la ora 05:30 dimineața. Acest atac a marcat începutul războiului greco-italian, a bătăliei Greciei și a participării țării la luptele celui de-al doilea război mondial.