Controale la distribuitorii de energie electrică din cauza facturilor. Ce obligații au furnizorii față de populație și nu le respectă

In Actualitate, Economie, Flagrant, National
septembrie 23, 2022

Companiile de distribuție a energiei electrice sunt verificate zilele acestea de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Reprezentanții Autorității verifică modul de citire a indexului, după ce mai mulți consumatori s-au plâns de facturile mari pe care le au de plătit.

„În contextul actual în care tot mai mulți clienți finali se plâng de valorile mari ale facturilor de energie electrică, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligației legale privind citirea indexului grupului de măsurare al clienților casnici la un interval de maximum 3 luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare, ANRE a demarat acțiuni de control inopinate.”, se arată într-un comunicat al ANRE de miercuri, 21 septembrie.

„Importanța citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuție și transmiterea acestuia furnizorului este esențială întrucât furnizorul are obligația facturării cantităților reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index.”, se precizează în comunicat.

ANRE  a mai efectuat acțiuni de control, având aceeași tematică, aplicând operatorilor de distribuție de energie electrică, pentru fapte săvârșite în perioada 01.05.2020-31.12.2021, sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.860.000 lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie precizează că, în acest an, a  primit peste 600 de petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice.