Lionel Messi, la al optulea Balon de Aur din carieră! „Magicianul” argentinian a scris istorie în cadrul Galei de la Paris

In Actualitate, Diaspora, Sport
octombrie 31, 2023

Luni seara, la Théâtre du Châtelet din Paris, fotbalul și-a premiat din nou cei mai buni jucători. Este pentru al doilea an consecutiv cu noul format pentru Balonul de Aur și premiile adiacente, când performanțele se judecă pentru un sezon competițional în loc de anul calendaristic, metoda de evaluare a performanțelor din anii precedenți ce a stârnit destule controverse. Așa cum se anticipa, Lionel Messi a primit din nou premiul din partea publicației France Football, fiind pentru a opta oara în carieră când este recompensat cu distincția de cel mai bun fotbalist al planetei, record absolut. Într-un moment emoționant, cel care i-a înmânat trofeul lui Messi a fost nimeni altul decât David Beckham, actualul său patron de la Inter Miami și un nume de vază în fotbalul modern. La interviul de după, Messi nu a uitat să spună câteva cuvinte despre Diego Maradona, care ar fi împlinit 63 de ani pe 30 octombrie.

Prin acest trofeu, “Puricele” argentinian se desparte simbolic  de fotbalul european dupa ce, în vară, a ales să o facă fizic, când a plecat în Major League Soccer. Pentru câștigarea acestui al optulea trofeu individual, Messi a avut de partea lui prestațiile de la Cupa Mondială din Qatar (7 goluri și 3 assisturi) unde a reușit să se încoroneze campion și să fie desemnat cel mai bun jucător al turneului. Nici prestațiile lui de la Paris Saint-Germain din sezonul 2022-23 nu au fost de neglijat, Lionel contribuind prin ale sale 16 goluri și 16 assisturi la câștigarea titlului de parizieni. Singura sincopă a starului argentinian a fost în optimile Ligii Campionilor, când echipa sa a pierdut contra lui Bayern Munchen fără a emite mari pretenții. Chiar și așa, Messi a reușit să îi devanseze la voturile pentru Balon pe lupii tineri, Erling Haaland și Kylian Mbappe, ambii cu prestații individuale foarte bune în ultimul an.

Lionel Messi ajuns la 36 de ani, are în palmares peste 40 de trofee obținute cu echipele de club și națională, fiind considerat de mulți specialiști drept cel mai bun fotbalist din istorie. Fenomenul argentinian a cunoscut în prima parte a carierei o ascensiune fulminantă la FC Barcelona, consacrându-se ca un jucător de legendă sub comanda unor antrenori de clasă precum Josep Guardiola și Luis Enrique Martinez, alături de care a cunoscut cele mai mari succese colective. În ultima parte a carierei a reușit să conducă clubul catalan spre trofee cu banderola de căpitan pe braț, deși situația financiară și sportivă a echipei se înrăutățea de la un sezon la altul. În schimb, a reușit din postura de căpitan și veteran în ultimii cinci ani la naționala Argentinei, alături de un nou staff tehnic, să construiască o echipă tânără care le-a adus pumelor cele mai bune rezultate din ultimii 30 de ani. Messi este pe partea de final a carierei, dar lasă în urmă o serie de momente sclipitoare pe terenul de fotbal și un palmares individual deosebit:

·       8 Baloane de Aur: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 și 2023.

·       6 Ghete de Aur: 2010, 2012, 2013, 2017, 2018 și 2019.

·       129 de goluri în UEFA Champions League (de șase ori golgheter) și 3 goluri în Supercupa Europei (record, alături de alți opt jucători)

·       8 titluri de golgheter în campionatul spaniol: 2010, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019, 2020 și 2021.

·       Cel mai bun jucător al Cupei Mondiale: 2014 și 2022.

·       Cel mai bun jucător al Copei America: 2015 și 2021.

·       Cel mai bun sportiv din lume la Premiile Laureus (singurul fotbalist din istorie cu această distincție): 2020 si 2023.

Lucian BOROȘ