Schimbarea la față a Bisericii de la Red, Onești! Prima Sfântă Liturghie a hramului „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian ” în noua locație

In Actualitate, Cultură și educație, Social
noiembrie 02, 2023
Sfinții Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, ocrotitorii Bisericii de la Red, Onești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 01 noiembrie 2023, s-a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie a hramului ” Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian ” într-o nouă locație în cimitirul municipal Onesti, RED.
Sub protia părinteului Protoiereu Ioan Bârgăoanu,  preoți din Municipiul Onești și Cuviosi părinti împreună cu Părintele paroh Florin Ursu au adus recunoștință Milostivului Dumnezeu pentru binefacerile primite și s-au rugat pentru cei aflați în boli si necazuri.
După oficierea Dumnezeieștii Liturghii, au slujit slujba parastasului pentru cei adormiti pe care nu are cine sa-i pomeneasca, pentru tinerii care au trecut la cele vesnice în incendiul de la #Colectiv și pentru toți cei peste 9500 de crestini ortodocși care și-au găsit odihna veșnică în cimitirul RED, ocrotiți de ” Toți Sfinții Ortodoxiei.”
În cuvântul său, parintele protoiereu a amintit că  este o zi de Înviere și pentru noi, dar mai ales pentru cei adormiti, pentru că Hristos cel Înviat din morti este începătura pentru cei adormiți.
„Nu putem trece indiferenți pe lângă mormintele lor fără a avea în sufletele noastre amintirea și pomenirea lor, de aceea am săvârșit Sf. Liturghie și am făcut pomenire pentru ca Dumnezeul duhurilor și a tot trupul să le odihnească în loc luminat și de odihnă”
Totodată, părintele Ioan Bârgăoanu a ținut să menționeze câteva aspecte ce țin de metamorfoza acestei locații religioase.

„Autorul acestei metamorfoze, primarul Laurențiu Neghină”

„Cine este autorul acestei metamorfoze ??!!
Responsabil este Primarul actual al Oneștiului, Victor Laurențiu Neghină și SC Marytrans SRL, prin Marian Ioan Ghilogaș, care împreună au realizat lucrarea de suflet pentru cei adormiți.
Nu se putea înfăptui acest hram, astăzi, de vrednicul părinte Florin Ursu dacă nu ar fi fost acest efort, ajutor și interes pentru Capela Red!
Mulțumesc din suflet Arhiepiscopului nostru IOACHIM al Romanului și Bacăului care a dat acceptul, binecuvântarea pentru a ne implica în acest amplu proiect prin Protopopiatul Onești. „
Părintele Florin Ursu a mulțumit Ierarhului Ioachim pentru aleasa binecuvantare de a sluji în noua locație și a precizat importanța slujirii Liturghiei pentru cei adormiți.
” Dumnezeiasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtăşire tuturor credincioşilor. Acesta este întreg scopul şi rostul Liturghiei: împărtăşirea credincioşilor.”
La sfârsitul slujbei au fost dăruite pachete de hrană tuturor celor prezenți.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate ! 
Protoieria Onești