Eveniment editorial la Biblioteca „R. Rosetti” Onești, Filiala Cosânzeana. Lansarea cărții „Eutopia. Concepte, identități și istorii românești” scrisă de prof. dr. Liviu Neagoe

In Actualitate, Cultură și educație
noiembrie 15, 2023

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești organizează miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 16.00, lansare cărții „Eutopia. Concepte, identități și istorii românești” semnată de  prof. dr. Liviu Neagoe. Cu această ocazie vor lua cuvântul prof. dr. Gabriela Gîrmacea și prof. Mihail Dumache. Evenimentul va avea loc la Filiala „Cosânzeana” a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, B-dul Republicii 43 (Parterul Școlii Gimnaziale „G. Călinescu”, Corp B).

Istoricul oneștean Liviu Neagoe este licențiat în filosofie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu studii de masterat în istorie modernă la Central European University Budapesta și un doctorat în istorie la Institutul de Istorie „G. Barițiu” din Cluj-Napoca și autor al unor volume care problematizează concepte semnificative ale istoriei moderne și contemporane.

„Eutopia. Concepte, identități și istorii românești” este o abordare lucidă și dezinhibată a identității naționale și construcțiilor identitare care o formează dintr-o perspectivă regională și central-europeană. Cartea conceptualizează, investighează, problematizează, folosește multiple surse pentru a oferi cititorului posibilitatea de a reflecta asupra unor teme de larg interes: identitate națională, balcanism, semiorientalism, europenism, românism, suflet național, stigmat etnic, antisemitism.

„Liviu Neagoe aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare la români. Autorul oferă o lectură atentă a unor autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, care au contribuit cu texte fundamentale la această dezbatere, mai ales în prima jumătate a secolului al XX-lea. În același timp, analiza propusă de el este conectată direct la literatura de specialitate despre națiune și naționalism, oferind un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru această discuție. Într-o Românie tot mai divizată social și polarizată ideologic, cartea aceasta ne ajută să înțelegem mai bine problema complexă a definirii unei identități naționale și a strategiilor de construcție a ei. O carte necesară și utilă, care oferă o nouă perspectivă asupra (ne)ajunsului de a te fi născut român la porțile Orientului, dar cu privirea spre Europa.” (Marius Turda, Oxford Brookes University)