Afacere de 12 milioane de euro pentru familia Umbrărescu. Fiul cel mare al constructorului băcăuan, Alexandru, preia combinatul Oțelu Roșu

In Actualitate, Economie, National
februarie 12, 2024

Combinatul cu tradiție de 200 de ani de la Oțelu Roșu (județul Caraș Severin) urmează să fie preluat de familia asfaltatorului băcăuan Dorinel Umbrărescu, care vrea să își producă acolo materiale folosite în lucrările de infrastructură. Primarul din Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, l-a contactat pe Alexandru, fiul cel mare al lui Dorin Umbrărescu, căruia i-a prezentat oportunitatea de a produce pe Valea Bistrei componentele metalice de care societățile familiei sale au nevoie. Presa locală scrie că Alexandru Umbrărescu s-a deplasat cu elicopterul în localitatea de lângă Caransebeș. Primarul Luca Mălăiescu a declarat că a discutat cu Alexandru Umbrărescu după ce acesta „a semnat, la Reșița, cesionarea creanțelor”.

Combinatul a fost înființat la 1796, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, iar în timpul comunismului ajunsese la 5.500 de salariați. Alături de Hunedoara, Reșița, Galați și Călărași era între marile centre ale metalurgiei care ajunseseră să producă 6,5 milioane de tone de oțel la mijlocul anilor 70, față de jumătate de milion în anii 50.

Întreprinderea de la Oțelu Roșu era singura din țară care producea bare de oțel și fier laminat la rece, alături de tablă. În interbelic i-a aparținut industriașului Max Auschnitt. În 1999, e privatizată către doi frați italieni pentru o jumătate de milion de euro.

În perioada 2002-2008, Igor Ziuzin, atunci în primii 20 cei mai bogați oameni din Rusia, a început o campanie furibundă de achiziții în siderurgia românească sub brandul Mechel, incluzând laminoarele din Brăila, Oțelu Roșu, Câmpia Turzii, întreprinderea de sârmă și plasă din Buzău (devenită Ductil Steel).

Criza din 2008 a prăbușit prețurile materialelor de construcții, iar Ziuzin a fost ținta unor reproșuri publice din partea lui Putin, care l-a întrebat de ce vinde la export la jumătate de preț. (Poate făcea dumping, ca să ne poată cumpăra…) Acțiunile Mechel s-au prăbușit, la fel ca afacerile lansate în România, pe care a fost să le vândă treptat altor investitori. Averea cotată cândva la aproape 9 miliarde de euro a lui Ziuzin ajunsese la 300 de milioane.

În 2012, combinatul din Oțelu Roșu a oprit producția după ce a acumulat datori de 160 de milioane de euro.

În 2021, afaceriști din Basarabia (Valentin Eșanu și Andrei Zabolotnîi) au preluat fabrica de țevi din Oțelu Roșu de la Mechel. Unul din ei avea activitate de export de fier vechi.

Preluarea de către Alexandru Umbrărescu s-a făcut prin asumarea unor creanțe de 12 milioane de euro. Dar pentru redeschiderea activității va fi nevoie de alte investiții consistente. Sunt promise 100 de locuri de muncă inițial și 400 anul viitor.

Averea Familiei Umbrărescu e estimată la 300 milioane de euro. Ascensiunea a început când era un apropiat al fostului primar de Bacău, Dumitru Sechelariu. Între timp, a devenit cel mai mare constructor român, prin firme ca Tehnostrade și UMB Spedition, care au împreună circa 3.500 de angajați.