Naționala României și-a aflat joi, 8 februarie, la Paris, viitoarele adversare din Divizia C a celei de-a patra ediții a Ligii Națiunilor, urmând să își dispute meciurile în toamna acestui an. Cu selecționerul Edi Iordănescu absent din cauza unei răceli, delegația României l-a avut în prim-plan pe secundul Jerry Gane, iar acesta din urmă a zâmbit, mulțumit după ce sorții le-au fost încă o dată favorabili tricolorilor. România le va înfrunta pe Kosovo, Cipru și câștigătoarea unui dublu baraj ce se va desfășura în luna martie între Gibraltar și Lituania.
După experiența dezastruoasă din ultima ediție a Ligii Națiunilor, tricolorii sunt gata să promoveze iar în Divizia B, locul 1 in grupă asigurând promovarea directă, în timp ce locul 2, grație noului format de la UEFA, oferă de asemenea o șansă printr-un baraj. Dar câștigarea grupei mai oferă și o altă miză, posibilitatea asigurării unui loc în meciurile de play-off în format “Final Four” pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2026. Aceste locuri se asigură celor mai bine clasate patru echipe din Liga Națiunilor care nu vor reuși să termine pe primele două locuri în grupele de calificare pentru mondialul nord-american.
La precedentele trei ediții ale Ligii Națiunilor, România a evoluat o dată în Divizia C și de două ori în Divizia B, fără să obțină rezultate convingătoare.
România poate rămâne după EURO 2024 fără selecționer
Calificată după 8 ani la un turneu final, România va avea ocazia de a face o figură frumoasă la europeanul german din vara aceasta, fiind repartizată în grupa E, alături de Belgia, Slovacia și o adversară care se va decide în urma meciurilor din al doilea play-off sau path B, meciuri ce se vor desfășura tot în luna martie. Contractul selecționerului Edi Iordănescu expiră însă după EURO 2024 și rămâne de văzut dacă acesta va continua la cârma naționalei pentru a încerca o calificare a tricolorilor la un campionat mondial pentru prima dată în noul mileniu.
În optimile EURO 2024 se califică primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune patru echipe clasate pe locurile trei. Edi Iordănescu a anunțat imediat după tragerea la sorți că obiectivul României la turneul final este să depășească faza grupelor, pentru a doua oară în istorie. Primul meci va fi pe 17 iunie la Munchen împotriva echipei ce va câștiga barajul (Bosnia și Hertegovina, Ucraina, Israel sau Islanda), al doilea va fi împotriva Belgiei, favorita grupei, pe 22 iunie la Koln, iar în ultimul meci vom înfrunta Slovacia pe 26 iunie la Frankfurt.
România va fi prezentă pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016, cea mai bună performanţă reuşind-o în 2000 (sferturi de finală). Tot în 2000, România a obținut și singura victorie în 16 meciuri disputate la campionatele europene, un 3-2 de poveste împotriva Angliei în ultimul meci din grupe, care i-a calificat pe tricolori în fazele eliminatorii.
Golgheterul Romaniei la turneele finale europene este Bogdan Stancu (2 goluri), care a fost pentru câteva zile și golgheter solitar al EURO 2016. A fost singurul turneu final la care a evoluat fostul atacant poreclit “Motanul”, ambele sale goluri venind după lovituri de pedeapsă. În rest, celelalte opt goluri ale naționalei noastre la EURO au fost marcate de opt jucători diferiți: Ladislau Boloni și Marcel Coraș (EURO 1984), Florin Răducioiu (EURO 1996), Viorel Moldovan, Cristi Chivu, Dorinel Munteanu și Ionel Ganea (EURO 2000) și Adrian Mutu (EURO 2008). În total, România a înscris 10 goluri în 5 ediții la care a participat, având o medie de două goluri per turneu final continental.
Lucian BOROȘ
Distribuie: