Astăzi este „Miercurea Cenușii”, ziua când începe Postul Paștelui pentru credincioșii romano-catolici

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, National, Social
februarie 14, 2024

„Miercuri, 14 februarie, Miercurea Cenuşii (post şi abstinenţă) începe timpul Postului Mare, timp de pregătire pentru Solemnitatea Învierii Domnului”, a transmis marţi Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, potrivit Agerpres.

Prima zi de post la creştinii romano-catolici este întotdeauna într-o zi de miercuri, aceasta fiind denumită Miercurea Cenuşii.

Tradiția spune că Postul Paștelui începe în Miercurea Cenușii, când credincioșii care merg la biserică au parte de un ritual în care cenușa din ramurile purtate în procesiune în Duminica Floriilor de anul trecut le este pusă pe creștet, ca semn de pocăință și de angajament că vor ține postul, scrie Adevărul. 

De asemenea, în Miercurea Cenușii toți adepții religiei romano-catolice merg la biserică, indiferent dacă în restul anului au acest obicei sau merg mai rar.

Potrivit www.credinta-catolica.ro, postul propriu-zis permite numai o masă pe zi până la saturare, îngăduind să se ia puţină hrană dimineaţa şi seara. Sunt obligaţi la legea postului toţi cei care au împlinit 21 de ani până la cei de 60 de ani.

Întreaga perioadă a Postului Mare este un timp de penitenţă, în această perioadă atitudinea şi comportamentul creştinului trebuind să fie marcate de o formă de renunţare la sine.

În acest an, Postul Paştelui la creştinii romano-catolici începe pe 14 februarie, în timp ce creştinii ortodocşi încep Postul Paştelui pe 18 martie. Totodată, Paştele Catolic va fi sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pe 5 mai.

Doi ani la rând, în 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 – la 20 aprilie.

Cea mai mare sărbătoare a creştinilor, Paştele, comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

În acest an, Postul Paştelui la creştinii romano-catolici începe pe 14 februarie, în timp ce creştinii ortodocşi încep Postul Paştelui pe 18 martie. Totodată, Paştele Catolic va fi sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pe 5 mai.

Anul viitor, Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun, în ziua de 20 aprilie.