Popescu Piedone, găsit de ANI în conflict de interese! Edilul din Sectorul 5 abia ce își anunțase candidatura la Primăria Capitalei

In Actualitate, Flagrant, National, Politica
februarie 28, 2024

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a publicat, miercuri, un comunicat prin care a anunțat că a constatat un conflict de interese administrativ care-l vizează că primarul Sectorului 5, Popescu Cristian Victor Piedone. Acesta a semnat decizia de numire a ginerelui său într-o comisie pentru vânzarea spaţiilor comerciale.

”CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV – Popescu Cristian Victor Piedone

În exercitarea atribuţiilor de primar, a emis şi a semnat dispoziţia de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spaţiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidenţa Legii nr. 550/2002, calitate de pe urma căreia a obţinut un folos material (venituri încasate în anii 2021 şi 2022) în valoare totală de 109.520 RON”, anunţă, miercuri, ANI, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, primarul Sectorului 5 a încălcat dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 5, lit. f) şi art. 228, alin. 1, lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.

– art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”;

– art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”.

ANI precizează că primarul vizat a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază.

”Popescu Cristian Victor Piedone nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, a precizat ANI.

Cristian Popescu Piedone a anunțat duminică seară că va candida la alegerile pentru Primăria Capitalei din partea partidului pe care îl conduce, Partidul Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu.

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei), ar fi votat de 36% dintre bucureşteni la alegerile locale, iar Gabriela Firea (PSD) de 33%, potrivit unui sondaj CURS dat publicității duminică. În topul favoriților urmează Cristian Popescu Piedone, care a fost indicat de 10% dintre respondenți.

În iunie 2023, Cristian Popescu Piedone și-a reluat mandatul de primar al Sectorului 5 după ce a fost eliberat din penitenciar, el fiind achitat în dosarul Colectiv.