Fermieri din județul Bacău, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, amenințare cu moartea și alte infracțiuni

In Actualitate, Flagrant
martie 06, 2024

Conform unui comunicat oficial al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, procurorii au trimis în judecată a doi fermieri din județul Bacău acuzați de mai multe infracțiuni grave, printre care evaziunea fiscală și amenințarea cu moartea. Conform comunicatului, procurorii din cadrul Parchetului au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați la data de 4 martie 2024. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, reținerea și nevărsarea sumelor reprezentând impozite sau contribuții, amenințare, distrugere și nesupravegherea depozitelor deșeurilor și substanțelor periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au decis, la data de 04.03.2024, trimiterea în judecată a două persoane fizice, sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, conform art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005. De asemenea, acestea sunt acuzate de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, conform art. 61 din Legea nr. 241/2005, ameninţare conform art. 206 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (2 acte materiale), distrugere conform art. 253 alin. 1 din Codul penal şi nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase.

De-a lungul cercetărilor efectuate, s-a stabilit că în perioada 2016-2022, cei doi inculpaţi au obţinut o cantitate semnificativă de cereale şi plante oleaginoase prin desfăşurarea de activităţi agricole pe o suprafaţă nedeclarată, posibil ocupată în mod abuziv. Aceste produse au fost ulterior comercializate fără achitarea impozitelor pe venit către bugetul de stat. În cursul anului 2021, în timp ce se aflau pe un teren agricol din judeţul Bacău, cei doi inculpaţi au adresat ameninţări cu moartea şi au ameninţat cu distrugerea prin incendiere a utilajului agricol folosit, precum şi distrugerea culturilor agricole ale unui angajat al unei societăţi comerciale ce desfăşura activităţi agricole.

De asemenea, s-a constatat că în cursul anului 2023, unul dintre inculpaţi a reţinut şi nu a plătit impozitul pe veniturile din arendă până la termenul scadent, iar în 2022, celălalt inculpat a distrus o cultură de rapiţă aparţinând unei societăţi comerciale cu activităţi agricole. Totodată, acesta din urmă a depozitat în mod necorespunzător, pe un teren deţinut, o cantitate semnificativă de îngrăşăminte chimice fără respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

În vederea reparării pagubei, au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor imobile ale unui inculpat. Rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, au fost trimise Tribunalului Bacău pentru soluţionare, cu propunerea de a menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Se precizează că această etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, fără a afecta în vreun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.