Urmările unei „întâlniri” cu ursul în Munții Nemira din judetul Bacău

In Actualitate, Social
martie 12, 2024

Un tânăr din localitatea băcăuană Dărmănești, Răzvan Constantin,  a avut parte de o aventură neprevăzută în timpul unei drumeții în munții Nemira din județul Bacău. Răzvan, aflat în excursie împreună cu încă doi prieteni, a dat peste un urs. Întreaga pățanie o povestește chiar protagonistul acesteia, pe pagina sa de facebook:

Vă scriu aceste rânduri răgușit deoarece astăzi am văzut ursul si nu doar atât… Vreau să împărtășesc cu voi această întâmplare ghinionistă dar si norocoasă in același timp, în speranța ca se vor învăța câteva chestii vitale de aici.

Prin sălbăticia Munților Nemira, trei entuziaști ai drumețiilor pe trasee mai puțin umblate si nemarcate ne desfășuram activitatea într-o zi liniștită de duminică. Ne retrăgeam din muchia principală spre drumul forestier și am dat intr-o zonă mai abruptă cu foarte mulți arbori doborâți, o zona preferată de animale salbatice pentru a se adăposti. Urma să sărim o încrengătură iar cel ce a trecut primul a avut ghinionul sa dea fix peste Moș Martin ce își facea somnul de frumusețe la rădăcina unui arbore cazut. Trezindu-se speriat, primul instinct a fost sa atace, colegul s-a lasat pe spate, ursul a dat cu laba peste copsa iar apoi l-a prins de bocanc si il tragea. Noi fiind in spatele lui am început sa urlăm din toți plămânii si să ridicăm mâinile iar cel atacat continua să lovească ursul cu piciorul peste cap, apoi a fugit în câteva secunde spre norocul nostru. Totul s-a încheiat cu pantalonii rupți si o zgârietură pe coapsă, un bocanc perforat si cateva urme de colți in laba piciorului, plus o vizită la spital.

Acum sa analizăm unde a fost greșeala principală: deși știam ca e o zonă frecventată de urși, nu am făcut suficientă gălăgie, doar am vorbit între noi, dar pare ca nu a fost de ajuns. Dacă ne-ar fi simțit prezența, ursul s-ar fi îndepărtat asa cum s-a întâmplat la toate întâlnirile de pana acum. În acest caz spray-ul de urs a fost inutil fiind pus la rucsac, iar daca ar fi fost undeva mai la îndemână tot la fel de inutil ar fi fost deoarece totul s-a întâmplat în câteva secunde.” a povestit Razvan

Totodată, tânărul recomandă mai multă prudență în aventurile în natură și respectarea habitatului sălbatic. “Să aveți la voi un fluier, petarde, spray de urs”, îndeamnă el, subliniind importanța pregătirii adecvate înainte de plecarea în drumeții:

Ce ar fi de învățat de aici:

«Să aveți la voi un fluier, petarde, spray de urs.

Nu mergeți singuri pe trasee sălbatice, nu stiu cum s-ar fi terminat totul daca colegul era singur la întâlnirea cu ursul.

Evitați încrengăturile, zonele cu vegetație deasă si zonele unde ar putea avea bârlog. Daca chiar nu le puteți evita, faceți multă gălăgie înainte de a vă apropia, stați cât mai grupați si țineți spray-ul in mână cu siguranța scoasă.

În cazul in care ursul nu vă vede, îndepărtați-vă ușor fără a atrage atenția. ‼️ Dacă ursul vă vede, pătrați-va calmul, nu aruncați cu obiecte si nu întoarceți spatele să fugiți. Nu priviți ursul direct in ochi deoarece se interpretează ca un semn se agresivitate. Dacă continuă sa vină spre voi, lăsați rucsacul și continuați sa vă îndepărtați cu fața spre el, va fi interesant de mâncarea din el.

În cazul unul atac fulger, cum a fost si acesta, cel mai important e sa țipați din toți plămânii si sa loviți ursul cu ce vă vine la mână, de preferat în zona ochilor si nasului».

În urma acestor întâmplări nu ar trebui sa ne descurajăm de a mai face activități in natură, ci doar sa fim mai prudenți și sa înțelegem ca noi suntem intrușii in habitatul lor.