Bacăul, pe primul loc în Moldova și între primele în țară la numărul marilor companii

In Actualitate, Economie, National
martie 19, 2024

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, judetul Bacau se află pe unul din primele locuri în topul judetelor cu cele mai mari companii din România. Astfel, în Bacău sunt 21 de astfel de companii, printre care  Dedeman, Chimcomplex, Spedition UMB, Agricola.

Companiile înregistrate în Capitală reprezintă din punct de vedere numeric 40% din firmele din top 1.000, o confirmare a faptului că Bucureştiul este sediul central ales pentru majoritatea multinaţionalelor din România.  Nu doar Bucureştiul „profită“ de pe urma sediilor centrale, ci şi judeţe precum Bacău – Dedeman; Cluj-Napoca – MOL, Timiş – Profi. Dincolo însă de aceste situaţii, împărţirea pe judeţe a companiilor din top 1.000 arată din nou cât de mare este ruptura dintre regiunile ţării. 

Astfel, topul este condus, după București și Ilfov, de Timiș, Brașov, Cluj și Constanța. La polul opus sunt judete precum Mehedinți și Sălaj cu câte o singură companie în Top 1000, Vaslui, Vrancea, Teleorman, Gorj, cu câte două companii. Din regiunea Moldovei, cel mai bine stă județul Bacău, având 21 de companii în top, de peste două ori mai multe decât capitala istorică Iași (10 companii). La nivel național, conform clasamentului Ziarului Financiar, Bacău este pe locul zece.