Nouă performanță pentru Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Aici s-a înființat o Secție Clinică de Chirurgie Generală, prin ordin al Ministrului Sănătății

In Actualitate, National, Social
martie 19, 2024

Spitalul Municipal de Urgență Moinești are o Secție Clinică de Chirurgie Generală, prin reorganizarea secției chirurgie generală. Anunțul a fost făcut luni, în cadrul unei conferințe de presă, de către Prof. Dr. Adrian Cotîrleț, managerul unității medicale.

La începutul lunii martie a acestui an, prin Ordinul nr. 1342 emis de Ministrul Sănătății s-a aprobat în actuala structură organizatorică a Spitalului Municipal de Urgență Moinești înființarea Secției Clinice de chirurgie generală prin reorganizarea secției chirurgie generală. La baza luării deciziei Ministrului Sănătății – Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila au stat solicitarea Facultății de Medicină din cadrul Universităţii “Transilvania” din Brașov, avizul Ministerului Educaţiei, hotărârea Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgență Moinești şi dispoziţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și dispozițiile Ordinului comun al MSP-MECT din 2007 privind colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical. “Cu dorința de a extinde viziunea Spitalului Municipal de Urgență Moinești s-au întreprins acțiuni în acest sens, precizând că statutul de Secție Clinică de Chirurgie aduce beneficii pe mai multe planuri, respectiv: diversificarea serviciilor medicale cu profil chirurgical și creșterea calității actului medical prin actualizarea permanentă la standardele internaționale a pregatirii profesionale, dotarii și a tehnicilor folosite, susținerea activităților universitare și postuniversitare privind formarea tinerilor chirurgi în cadrul programului de rezidențiat, lărgirea oportunităților ca Spitalul din Moinești să devină un mediu profesional emblemă pentru medicii cu experiență și nu în ultimul rând realizarea și dezvoltarea programelor axate pe cercetare ştiinţifică şi pe educaţie medicală continua”, a subliniat Prof. Dr. Adrian Cotîrleț.

Odată cu dobândirea statutului de Secție Clinică pentru secția de chirurgie generală, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești se vor putea desfășura activități de învățământ medical universitar și postuniversitar adresat studenților și medicilor rezidenți aflați sub directa coordonare a cadrelor didactice (Prof. Dr. Cotîrleț Adrian, Șef de lucrări lector Dr. Hogea Mircea, Șef de lucrari lector Dr. Munteanu Codruț), fiind posibilă realizarea unor activități de cercetare clinică/studii clinice în cadrul Departamentului de Cercetare Medicală a spitalului, existent încă din anul 2008, acreditat de Academia de Științe Medicale din România și atestat conform deciziei nr. 9673/2008 de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Anul trecut s-au efectuat 2071 intervenții chirurgicale

Potrivit Prof. Dr. Adrian Cotîrleț, în ultimii ani s-a observat o creştere a adresabilităţii și a complexității cazuisticii chirurgicale, argumentată de prestarea serviciilor medicale către asiguraţii care provin în proporţie de 18% din Municipiul Moinești, 66% din judeţul Bacău, 16% din alte judeţe. 

Întreaga echipă de specialiști chirurgi ai spitalului tratează anual, atât în regim de internare continuă cât și de zi (11853 de pacienți în anul 2023), programat sau în regim de urgență, pacienți cu diferite patologii chirurgicale. În anul 2023 s-au efectuat 2071 intervenții chirurgicale, în cele 4 săli de operație din Blocul operator, care a fost renovat conform standardelor europene în anul 2022, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și Consiliul Local Moinești. 

Tot la Spitalul din Moinești s-au efectuat peste 15.000 de intervenții chirurgicale laparoscopice. iar rezultatele au fost prezentate la congrese naționale și internaţionale (SAGES 2016, Boston, Academia Franceză de Chirurgie 2021, EAES 2023 Roma). Participarea cu lucrări ştiinţifice oferă, totodată, posibilitatea de a face cunoscută propria activitate, inclusiv permanenta preocupare pentru modernism și ancorare în tendințele actuale internaționale.

“Avem proiecte ample în derulare și în anul 2024. Existența Secției Clinice de Chirurgie reprezintă pentru noi finalizarea cu succes a unor obiective, favorizand permanenta interacțiune cu profesioniști din domeniul medical cu experiențe și perspective diverse. 

Mulțumim tuturor celor care ne-au oferit sprijin în realizarea acestui demers organizatoric și avem speranța că prin activitatea desfasurata in Sectia Clinica de Chirurgie Generala, se vor îmbunătăți atât calitatea serviciilor medicale oferite, cât și asteptarile si nevoile pacienților”, a mai precizat managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.