PSG cu barele, Borussia cu golurile! Dortmund este prima finalistă din UCL și revine pe Wembley după 11 ani

In Actualitate, Diaspora, Sport
mai 09, 2024

Borussia Dortmund este finalista surpriză din actuala ediție a UEFA Champions League, după ce s-a impus și în retur cu 1-0 (0-0) în fața lui Paris Saint-Germain, o victorie la fel ca cea din primul meci din Germania, când francezii au avut ocaziile mai mari, dar au sfârșit taxați din nou de către pragmatismul echipei din bazinul Rin-Ruhr. Cele două cluburi se întâlniseră și în faza grupelor când parizienii le luaseră patru puncte din șase westfalezilor. Cu toate acestea, Dortmund fusese echipa ce câștigase așa numita “Grupă a morții”, în timp ce jucătorii lui Luis Enrique au prins in-extremis locul secund în fața lui AC Milan și Newcastle United, grație punctului obținut fix pe terenul BVB-ului, în ultimul meci, scor 1-1.

Calculele hârtiei îi plasau pe cei de la PSG favoriți înaintea semifinalelor, conform vechiului principiu “pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești.” Parizienii veneau după ce își asiguraseră matematic titlul în Ligue 1 și fiind calificati și în finala Cupei Franței, puteau spera la realizarea unei triple istorice. De partea cealaltă, Borussia Dortmund traversa un sezon cenușiu în Bundesliga, unde ocupa poziția a cincea și era sigură de calificarea în ediția viitoare a celei mai puternice competiții europene intercluburi doar datorită trecerii la noul format implementat de UEFA. Astfel, primele doua campionate cu cel mai bun coeficient în actualul sezon european vor trimite o a cincea echipă în UCL ca urmare a creșterii numărului de echipe, iar Italia și Germania sunt țările care și-au asigurat deja aceste locuri.

Meciul tur a fost decis de un gol al lui Niclas Fullkrug în minutul 36 după o pasă lungă a lui Schlotterbeck care i-a gasit pe jucătorii lui Luis Enrique mult prea avansați, iar fundașul Lucas Hernandez s-a și accidentat grav la o contră pusă în fața “tancului” din atacul prusacilor în momentul șutului și va rata astfel Campionatul European din Germania. Fullkrug a mai avut ulterior un șut periculos scos de Donnarumma și altul mult peste buturi, iar Ousmane Dembele l-a copiat cu două ocazii încheiate asemănător la poarta adversă. Deși acțiunile în banda dreaptă ale lui Jadon Sancho, desemnat omul meciului, au ridicat pulsul spectatorilor “Zidului Galben” și în repriza secundă, parizienii au avut ocaziile cele mai mari, o dublă bară prin Mbappe și Hakimi în decurs de doar câteva secunde plus o lovitură de cap pe lângă a lui Fabian Ruiz, care a ratat o șansă mare de a stabili același scor ca la meciul din grupe.

Prin prisma jocului arătat în primul meci și cu fanii pregătind o coregrafie la fel de spectaculoasă precum a nemților în manșa tur, Paris Saint-Germain pleca favorită să întoarcă soarta calificării, Luis Enrique mutându-l pentru acest meci pe Mbappe pe partea stângă a atacului unde campionul mondial oferă cel mai bun randament. Vârf împins a fost preferat portughezul Goncalo Ramos care a avut prima ocazie a meciului cu un șut pe lângă poartă. De partea cealaltă, antrenorul galben-negrilor, Edin Terzic, a dus la perfecție jocul defensiv și la meciul retur, speculând orice ocazie de contraatac, iar parizienii nu au reușit până la pauză să amenințe poarta lui Kobel.

Repriza a doua a început cu o mare ratare a lui Zaire-Emery ce a nimerit bara din câțiva metri, iar cum în fotbal ocaziile se răzbună, Hummels a deschis scorul pentru Dortmund după un corner executat de Brandt în minutul 50, la care defensiva PSG-ului a dormit. Gazdele nu au depus armele, șanse de calificare încă era, dar ce era mai dureros abia avea să urmeze. Nuno Mendes a izbit și el bara în minutul 60 cu un șut ce țintea colțul lung, fiind urmat de Mbappe în minutul 86 cu o execuție cu pământul și de Vitinha în minutul 88 cu o torpilă de la distanță care a zguduit transversala nemților. Kobel nu a putut fi învins până la final în ciuda celor 31 de șuturi trimise de parizieni spre buturile sale, iar Borussia Dortmund obține biletele pentru finală după o dublă victorie cu scor italienesc și joc efficient. Pentru galben-negrii va fi a treia finală de UCL din istorie și prima după 11 ani, urmând să revină într-o locație familiară: în 2013 au pierdut împotriva lui Bayern Munchen cu 1-2 tot pe Wembley, stadion unde se va desfășura ultimul act și în acest sezon, pe data de 1 iunie.

Lucian BOROȘ