Turneul Stradivarius/ Celebrul violonist Alexandru Tomescu ajunge de la poalele Everestului în comuna băcăuană Ghimeș-Făget

In Actualitate, Cultură și educație, National
iunie 20, 2024

„Balada” lui Ciprian Porumbescu sau o Giga de J.S Bach s-au auzit la altitudinea de 5.364m, la poalele Everestului, în tabăra de bază, cântate la vioară de celebrul violonist Alexandru Tomescu, aflat într-o expediție în Himalaya. „Dacă de aici, de la 5.364m, din tabăra de bază în care ne aflăm acum, pleacă marile expediții spre EVEREST, din același loc, eu voi porni și în acest an marea mea expediție – TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS, denumit „METAMORFOZE”,  declara violonistul Alexandru Tomescu. 

În cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2024, a XVII-a ediție, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta la vioara sa Stradivarius Elder-Voicu șase suite de Johann Sebastian Bach, compuse inițial pentru violoncel. Unul din concerte va avea loc la Biserica Romano Catolică din localitatea băcăuană Ghimeș-Făget, pe 28 iunie, la ora 19.30. Turneul se desfășoară în perioada 25 iunie-16 iulie, cu un număr de 18 concerte, în catedrale romano-catolice, greco-catolice, luterane și reformate sau spații inedite, în 16 localități urbane și rurale din România și două concerte în București, durata unui concert fiind de 75 minute. 

„METAMORFOZE” nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară, transcripție făcută de Alexandru Tomescu, ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi – interpret sau ascultator.  Acestea sunt capodopere ce nu trebuie să rămână delimitate doar la sunetul violoncelului – prin urmare, turneul “METAMORFOZE” va fi un regal al Viorii.

Alexandru Tomescu: „Peste câteva zile vom incepe o nouă poveste: Turneul Stradivarius 2024 – METAMORFOZE. Impreună cu echipa de turneu și toți partenerii noștri vă promitem că in această vară va cânta in noi Bach, la el vom găsi totul! Din 25 iunie până pe 16 iulie, vom călători in țară cu cele 18 concerte cu o serie de 6 suite de Johann Sebastian Bach, compuse pentru violoncel, într-o transcripție pentru vioară de Werner Icking. Așadar, va fi un adevărat regal al viorii! Vă așteptăm cu drag la concerte!”