Urmează trei zile de foc! Meteorologii anunță coduri portocalii și roșu de caniculă

In Actualitate, National, Social
iunie 21, 2024

Urmează alte trei zile de foc! Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri, 21 iunie, noi avertizări meteo de vreme extremă valabile: cinci județe din sud se află sub cod roșu pe 22 iunie, iar duminică, 23 iunie, avertizarea de cod roșu este valabilă în opt județe și București.
Vineri, 21 iunie, meteorologii anunță cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia. Temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Codul galben și codul portocaliu de caniculă sunt valabile vineri, 21 iunie. Tot pentru vineri, ANM a emis un cod portocaliu de caniculă în Banat, în sudul Crișanei, al Olteniei și al Transilvaniei, precum și în sud-vestul Munteniei. În aceste zone se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vreme extremă și în weekend! O avertizare cod galben de vreme extremă a fost emisă pentru sâmbătă, 22 iunie și vizează Maramureșul, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală.
În aceste regiuni, se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unități. O altă avertizare cod portocaliu de caniculă a fost emisă, sâmbătă, 22 iunie, în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Meteorologii anunță un cod roșu de caniculă tot pentru sâmbătă, 22 iunie, care vizează județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. În aceste 5 județe, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38… 39 de grade Celsius, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade Celsius (nopți tropicale).
Pentru duminică, 23 iunie, ANM a emis un cod portocaliu și un cod roșu de caniculă. Sub cod portocaliu de caniculă se va afla cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și local, Oltenia. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică, 23 iunie, un cod roșu de caniculă a fost emis pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și municipiul București. Valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv”, avertizează meteorologii. Temperaturile maxime vor fi de 38… 39 de grade Celsius, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade Celsius (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat.