Alina, bucătăreasă din Slănic Moldova stabilită în Londra, protagonistă, cu sarmale ca acasă, la International Summer Festival

A fost paranghelie mare, duminică, în Grays, în apropiere de granița estică a Londrei, unde două românce din comunitate au organizat International Summer Festival. Centrul orașului a fost împanzit de peste 10.000 de români și moldoveni, dar și de alți rezidenți europeni, scrie Anuntul UK. Una din cele două protagoniste ale evenimentului din marea britanie este Alina Spoială din Slănic Moldova. Ea este plecată din țară de 17 ani dar nu uită niciodată să spună că este născută în Slănic Moldova și e foarte mândră că e de pe meleaguri moldovenești.
Alina Spoiala, bucatareasă: „Am vândut un cazan de sarmale in doar cateva ore. Am avut cumparatori si bulgari, si polonezi, iar unii dintre ei mi-au cerut numarul de telefon ca sa le fac sarmale la comanda cand li se mai face pofta”.
High Street, strada principala din centrul orasului Grays, a fost aproape blocata duminica de un festival organizat de Elisabeta Blaj si Mihaela Halim. La eveniment au participat unii dintre cei mai indragiti artisti si comercianti romani din comunitate, iar Marius Simionica nu a lipsit nici el. Desi marea majoritate a celor prezenti au fost conationali de-ai nostri din Anglia, la International Summer Festival au participat si mai multi artisti si comercianti originari din tari europene.
Ca intotdeauna la astfel de evenimente, mancarea romaneasca a fost la mare cautare, iar bucataresele care au vandut sarmale au fost primele care au ramas fara marfa la tarabe.
„Am vandut aproximativ 1000 de sarmale in doar cateva ore. A fost un festival foarte reusit pentru mine, atat financiar cat si sufleteste, si tin sa ii multumesc doamnei Elisabeta Blaj pentru ca ma cheama mereu la festivalurile organizate de ea. Este a treia oara cand particip in Grays si de fiecare data a fost foarte bine datorita comunitatii de oameni frumosi care ma sustine si imi cumpara produsele. Spre surprinderea mea am avut si clienti straini in cautare de mancare traditionala romaneasca in special bulgari si polonezi, care cunosc foarte bine sarmalele si ciorbele noastre. De cand fac mancare traditionala in Anglia, nu exista nimic sa se vanda mai bine decat sarmalele cu mamaliga, urmate de carnea afumata la garnita si ciorba de fasole in bol de paine”, a marturisit bucatareasa Alina Spoiala pentru Anuntul UK.
Alina locuieste in Harold Wood (Estul Londrei), insa de fiecare data cand intra in contact cu cineva nu uita sa precizeze ca este nascuta la Slanic Moldova si ca e foarte mandra ca e din regiunea Moldovei.
„Sunt o mama devotata, am trei copii si inca din tinerete am facut o mare pasiune pentru gatit. Am venit prima oara in Anglia in 2007 insa dupa cativa ani aici m-am mutat pentru cinci ani in Canada si acolo am inceput sa fac mancare si prajituri traditionale romanesti de acasa, iar cand am revenit in UK am continuat sa fac cea ce ma face fericita”, a mai spus Alina Spoiala.
(Sursa/Anuntul UK, Foto/Ursu Ionel, Adina Romanet)