După o săptămână în care cei doi giganți ai campionatului spaniol au învins în Liga Campionilor la scor echipele-fanion ale Bundesligii, Real 5-2 pe Borussia Dortmund, iar Barcelona 4-1 pe Bayern Munchen, așteptările erau mari de la al 258-lea El Clasico din istorie, ambele combatante fiind într-o formă bună.
Rezultatul însă a fost o victorie năucitoare pentru Barcelona cu 4-0 (0-0), neanunțată după scorul alb de la pauză și caracteristica vorbă cum că Real Madrid joacă mai bine în repriza secundă și atunci se aprinde și publicul de pe Santiago Bernabeu. Echipa din capitala Spaniei care a făcut în ultimii ani o artă din a juca urât, dar eficient și a câștiga fără să impresioneze, a arătat total debusolată acum deși are cele mai multe vedete ofensive în teren și pe banca de rezerve de la Galacticii din primul mandat al lui Florentino Perez din urmă cu 20 de ani.
În ultimii 15 ani, Barcelona a obținut victorii la scoruri fluviu și joc încântător pe terenul marii rivale, avându-i antrenori pe foștii jucători de legendă ai clubului: Pep Guardiola, Luis Enrique și Xavi. Acum a venit rândul unui antrenor venit din afara clubului să reușească această performanță, germanul Hansi Flick (59 de ani), originar din Heidelberg care cel mai bine s-a identificat în scurta carieră de jucător cu gigantul bavarez Bayern Munchen, unde s-a consacrat apoi și ca antrenor în 2020. Fără să dispună de o campanie de tranferuri impresionantă (doar campionul european Dani Olmo ce a ținut capul de afiș în mercato), Flick reușește o victorie sonoră ce o duce pe Barcelona la 6 puncte în fața Realului în clasament după 11 etape ce îi transformă în favoriți în lupta pentru titlu. Iar față de predecesorii săi spanioli, este antrenorul care reușește o astfel de performanță având doar 3 jucători străini titulari.
Desigur că această statistică este influențată de accidentarea gravă suferită de portarul german Marc-Andre ter Stegen (înlocuit cu brio de mai tânărul Inaki Pena) și de problemele medicale ale creierului olandez de la mijlocul terenului, Frenkie de Jong, ce a intrat doar la pauza meciului, dar asta nu știrbește cu nimic meritele lui Hansi Flick de a se baza pe jucătorii canterani, care la fel de bine i-a avut pe bancă în aceeași situație cu a olandezului și pe sus-numitul Dani Olmo dar și pe Gavi, bătăiosul și tenacele mijlocaș de doar 20 de ani care a lipsit 11 luni din cauza unei rupturi de ligament încrucișat, ambii jucători fiind introduși în repriza a doua.
Doi dintre cei trei străini titulari în Clasico (o situație ce ne duce cu gândul înainte de intrarea Legii Bosman din 1996) au fost decisivi pentru Barcelona, Robert Lewandowski cu o dublă în care s-a văzut atât precizie cât și eleganță (minutele 54 și 56) și proaspătul căpitan al clubului, Raphinha (minutul 84) punctând după ce au profitat de spațiile mari din apărarea Los Merengues. Atacantul polonez a mai avut o bară și în general senzația de final a fost că oaspeții erau periculoși la fiecare atac. Brazilianul a pasat decisiv la golul trei al meciului marcat de tânăra senzație ca catalanilor Lamine Yamal (minutul 77), ce a devenit cel mai tânăr marcator din istoria El Clasico la 17 ani și 106 zile, după cum anunță renumitul jurnalist italian Fabrizio Romano.
Din cealaltă tabără, Real Madrid se poate consola cu iminenta premiere a șeptarului Vinicius cu Balonul de Aur de săptămâna viitoare. Atât el cât și Kylian Mbappe ar fi putut înscrie mai ales în prima repriză, dar fie au fost prinși în offside, fie au finalizat slab. Mijlocul echipei suferă la capitolul creativitate după retragerea lui Toni Kroos, singura fază unde închizătorul Aurelien Tchouameni s-a remarcat în Clasico a fost o intrare cu talpa asupra lui Pedri, nesancționată de arbitru. Iar cu toate acestea Carlo Ancelotti se încăpățânează să nu îi dea minute talentatului playmaker turc Arda Güler în vârstă de doar 19 ani. Un alt semn de îngrijorare pentru madrilenii cu istoric naționalist-regalist este că nu au avut niciun jucător spaniol în primul 11 cu excepția veteranului Lucas Vazquez (33 de ani) care este titular și căpitan de conjunctură după accidentarea gravă a lui Dani Carvajal. Iar pe bancă situația nu e mai îmbucurătoare, doar jucători necunoscuți la nivel înalt și renegatul Dani Ceballos, mijlocaș care a primit rareori șanse și a fost în trecut împrumutat două sezoane la Arsenal.
Lucian BOROȘ
Distribuie: