
Campionatul românesc, deși foarte strâns cu două etape înainte de finalul sezonului regulat, rămâne în esență un fotbal unde spectacolul este susținut artificial. Începând de la formatul cu înjumătățirea punctelor înainte de play-off și play-out. Continuând cu televizarea meciurilor, toate la ore diferite și pe primele canale de sport pentru a asigura un maxim de audiență. Și nu în ultimul rând cu greșelile de arbitraj devenite atât de normale și de comune precum suspiciunile de corupție din politică.
Iar greșelile flagrante sunt cu atât mai stranii, din moment ce există arbitraj video în Superliga, iar în ultimele cazuri, acestea au fost duble pe meci: Două lovituri de pedeapsă neacordate lui Dinamo în derby cu FCSB, două goluri valabile anulate pentru offside Petrolului în meciul împotriva UTA sau două penalty-uri controversate acordate Universității Cluj împotriva “lanternei roșii” Buzău. Unii revoltați au mers și mai departe de atât, patronul CSU Craiova Mihai Rotaru l-a criticat în direct pe arbitrul Adrian Cojocaru după remiza de la Botoșani (scor 2-2) că a permis jocul foarte dur al gazdelor și l-a recuzat pe acesta, alături de Oviciu Hațegan și Radu Petrescu.
Lupta la vârful Superligii este în continuare strânsă, FCSB este lider și are cel mai bun lot, dar parcursul european foarte bun al roș-albaștrilor ar putea juca în favoarea adversarilor pe final de sezon. Universitatea Cluj, CFR Cluj și Craiova lui Rotaru sunt celelalte echipe sigure de prezența în play-off, diferența dintre ele fiind de doar trei puncte. Ultimele două bilete par acontate de către cei doi “uriași adormiți” ai fotbalului românesc, Dinamo și Rapid aflate la egalitate pe locurile 5 și 6, cu un avans de cinci puncte față de Sepsi. Covăsnenii sunt singura echipă care ar putea strica bucuria bucureșteană, dar este greu de crezut că vor mai reuși revenirea miraculoasă din sezonul trecut când au prins play-off-ul la mustață. În schimb, din play-out ar putea ataca revenirea în cupele europene prin acel dublu baraj criticat de mai mulți oameni din fotbalul românesc. Dacă nu vor fi surprize, având în vedere că pentru Rapid urmează un derby fierbinte cu FCSB, atunci ar fi pentru prima dată în 10 sezoane de când s-a introdus acest sistem competițional când cei trei granzi ai capitalei vor disputa simultan un play-off. Adăugând cele două echipe ale Clujului, orașul cu cea mai puternică creștere economică din țară și reprezentanta Olteniei Terra Nova, avem o rețetă spicy pentru o luptă la titlu fierbinte.
La polul opus avem însă situația grea prin care trec echipele ce vor alcătui play-out-ul. Oțelul Galați se confruntă cu o puternică criză financiară din cauza datoriilor sponsorului principal, iar Petrolul Ploiești, pretendentă într-un timp la play-off, riscă să nu primească licență pentru cupele europene tot din cauze de ordin financiar. Unirea Slobozia joacă meciurile de acasă în altă parte, Politehnica Iași în ciuda promisiunilor, nu reușește să aibă o echipă competitivă demnă de un mare oraș al țării, iar Buzăul pare că își va pierde Gloria, după ce noile restructrurări ale administrației locale și măsurile bugetare impuse de guvern au dus în ianuarie la desființarea secției de handbal feminin a clubului, și cum echipa de fotbal este finanțată la rândul ei de către primărie, șansele de rămânere în Superligă a echipei din Crâng par minime. (Lucian BOROȘ)
Distribuie: