
Acţiunile companiilor care au legătură cu industria de apărare din România şi care ar putea să beneficieze de pe urma majorării cheltuielilor în acest sector, așa cum au promis autorităţile europene, s-au apreciat semnificativ în după-amiaza şedinţei de marţi, la o zi după ce un raliu asemănător a cuprins sectorul european al apărării, scrie Ziarul Financiar.
Astfel, marţi după-amiază acţiunile Aerostar Bacău (ARS), cea mai mare companie din sector şi care produce, întreţine şi reparară aeronavele civile şi militare, s-au apreciat cu 10%, la 9,8 lei şi o capitalizare de 1,5 miliarde de lei. Tranzacţiile se ridicau la 237.000 de lei pentru compania controlată în proporţie de 71% de Iarom SA – deţinută în mod egal de Filip Grigore (preşedinte Aerostar), Doru Damaschin şi Toncea Mihail. Evergent este un alt acţionar important al Aerostar, cu o deţinere de 15%.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de înarmare a Uniunii Europene (UE) în valoare de 800 de miliarde de euro, precum și alte măsuri care să accelereze consolidarea industriei de apărare în blocul cu 27 de membri.
UE va propune să acorde statelor membre mai mult „spațiu fiscal” pentru investițiile în apărare, precum și împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru aceste investiții, și va urmări să mobilizeze și capital privat. Planul numit ReArm Europe (Reînarmarea Europei) la doar câteva ore după ce președintele SUA, Donald Trump, a suspendat ajutoarele militare pentru Ucraina.
Distribuie: