Ladislau Bölöni a împlinit 72 de ani! Legendă a fotbalului românesc și un mare șlefuitor de talente

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
martie 14, 2025

 László Bölöni, unul dintre cei mai mari fotbaliști și antrenori din istoria fotbalului românesc, a împlinit 72 de ani. Născut pe 11 martie 1953 la Târgu-Mureș într-o famile de etnici maghiari, Bölöni a copilărit la Târnăveni și a făcut primii pași în fotbal la echipa locală, Chimica Târnăveni. Un mijlocaș cu o viziune de excepție, László a trecut la 17 ani la ASA Târgu-Mureș pentru care a devenit un jucător-emblemă, evoluând timp de 14 sezoane pentru echipa ardeleană, timp în care a fost desemnat de două ori “Fotbalistul român al anului” (1977 și 1983), iar pe plan personal a absolvit Facultatea de Medicină cu specializarea de medic stomatolog.

În 1984 după îndelungi insistențe la nivel înalt, Bölöni a fost adus la Steaua București, unde avea să fie ultima componentă necesară în sudarea echipei care avea să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, deși alături de Majearu a ratat la loviturile de departajare. În 1988 a primit permisiunea regimului de a se transfera în Occident și după o scurtă experiență în Belgia la Racing Jet, și-a încheiat cariera de jucător  în Franța în 1992, după ce a jucat la divizionarele secunde Créteil și Orléans. Pentru echipa națională a României, a devenit primul jucător care a depășit suta de selecții, acumulând în total 102 de meciuri și 23 de goluri. A fost ignorat timp de un an și jumătate pe parcursul preliminariilor pentru Mondialul din 1982 din cauza etniei sale maghiare, România fiind în grupă cu Ungaria, dar odată cu venirea lui Mircea Lucescu, Ladislau a devenit jucător cheie la mijlocul terenului. Cele mai importante goluri ale sale au venit în victoria împotriva campioanei mondiale Italia, 1-0 în preliminariile EURO 1984 și apoi la turneul final din Franța unde a jucat cu infiltrații toate cele trei meciuri, marcând în egalul cu Spania, 1-1 ce a însemnat și primul gol marcat de România vreodată la un Campionat European de Fotbal.

Ca antrenor, Loți Bölöni și-a tocit coatele tot în divizia secundă a fotbalului francez, unde primul său contract de antrenor a fost la A.S. Nancy-Lorraine în 1994, o echipă micuță dar care l-a dat lumii fotbalului pe “Le Roi” Michel Platini, fiind primul antrenor străin din istoria echipei. A stat timp de șase sezoane pe banca grupării franceze, până a fost intalat selecționer al României în 2000. Sub comanda lui, Nancy a reușit două promovări în elita fotbalului francez în 1995-96 și 1997-98 (ultima dată terminând chiar pe primul loc în Ligue 2), dar asemenea lui Mircea Lucescu la Brescia, nici Bölöni nu a reușit să facă din echipa din nord-estul Franței mai mult decât un “yo-yo club”, adică un club ce constant pendulează între două divizii.

Pe banca României, Ladislau Bölöni a avut o sarcină dificilă din start, să reconstruiască naționala după retragerea mai multor membri din “Generația de Aur”, dar să asigure și calificarea echipei naționale la Campionatul Mondial din 2002 dintr-o grupă preliminară din care făcea parte și Italia, care fusese la câteva secunde distanță de a obține titlul continental la EURO 2000. Pentru asta, Bölöni a avut o gândire clară, organizând mai multe trialuri cu ajutorul FRF pentru a descoperi tinere talente din fotbalul românesc. În mandatul său scurt, au debutat la națională mai mulți jucători cu potențial printre care Iulian Tameș, Marian Aliuță, Adrian Neaga sau Adrian Iencsi, dar cele mai mari realizări au fost promovările în rândul titularilor naționalei a lui Marius Niculae, Mirel Rădoi și Paul Codrea, toți devenind oameni de bază și peste ani membri ai lotului României la EURO 2008, următorul turneu final la care s-a calificat România.

Din cauza unei relații reci cu presa mioritică, cu președintele FRF Mircea Sandu și mai ales cu frații Becali care păstoreau fotbalul românesc, în vara anului 2001 Ladislau Bölöni a părăsit banca tricolorilor pentru a da curs unei oferte importante de la Sporting Lisabona, unul dintre cei trei giganți ai fotbalului portughez. În primul sezon a reușit să câștige campionatul și cupa, dar a părăsit clubul în 2003 după ce nu a reușit să își mai adauge decât o supercupă în palmares. Perioada în liga portugheză i-a întărit reputația de șlefuitor de talente, promovându-l la prima echipă pe Cristiano Ronaldo, alături de alți viitori internaționali portughezi precum Ricardo Quaresma, Hugo Viana și Danny.

Cariera lui ulterioară a cunoscut suișuri și coborâșuri, dar Loți Bölöni nu a pierdut niciodată de tot contactul cu fotbalul din Vest, în ciuda unor scurte experiențe din Golf și în Grecia. Cu triplă cetățenie, română, maghiară și franceză, ultima dobândită în 1998 după ce a câștigat Ligue 2 cu Nancy, el reprezintă cel mai bun exemplu de cetățean european care să ne facă cinste în lumea bună. Succesul i-a surâs încă o dată sub formă de trofee pe banca lui Standard Liège (2008-2010), alături de care a obținut un titlu de campion în condiții dramatice, două Supercupe ale Belgiei și două calificări în primăvara europeană. Din nou însă a demonstrat că nu e un antrenor de cursă lungă, fiind demis după un al doilea sezon slab, dar și în Belgia a ajutat la șlefuirea unor tinere talente precum Axel Witsel, Steven Defour, Marouane Fellaini și Eliaquim Mangala. Pentru aceste realizări a fost numit în 2009 antrenorul anului în Belgia.

La capitolul trofee, antrenorul român are în palmares și o Cupă a Campionilor Golfului în 2007 pe banca clubului Al-Jazira din Emiratele Arabe Unite. În Ligue 1 cea mai fructuoasă perioadă a sa a fost pe banca bretonilor de la Stade Rennais (2003-2006), ducând echipa în cupele europene și promovând tineri promițători precum Yoann Gourcuff și Jimmy Briand. Tot sub comanda lui László Bölöni la Rennes, elvețianul Alexander Frei (cel mai bun marcator pentru naționala din Țara Cantoanelor) a devenit golgheter al campionatului francez în 2005, suedezul Kim Källström a devenit unul dintre cei mai curtați mijlocași de către cluburile mari, iar portarul Petr Čech a fost cumpărat de către Chelsea, unde a devenit o legendă. Într-o scurtă experiență în 2011 la Lens, club aflat în subsolul clasamentului, Bölöni l-a transformat în titular cert pe un tânăr fundaș central, Raphaël Varane, care avea să fie transferat de către Real Madrid în același an și să devină un stâlp în defensiva Los Blancos și a naționalei Franței.

O ultimă sclipire la nivel înalt a avut-o la Royal Antwerp, unde a fost antrenor între 2017 și 2020. În al doilea sezon a dus clubul belgian în cupele europene după o pauză de 26 de ani, și în momentul începerii pandemiei Covid-19, Antwerp era calificată în finala Cupei Belgiei. Bölöni nu și-a mai prelungit contractul, iar succesorul său Ivan Leko a câștigat trofeul în luna august. De atunci, Royal Antwerp a crescut spectaculos, reușind să câștige titlul și cupa în sezonul 2022-23 sub comanda lui Mark Van Bommel și să se califice în grupele UEFA Champions League. Ca într-o închidere de cerc aproape perfectă, Ladislau Bölöni a antrenat ultima dată pe Metz, rivala istorică a lui Nancy între 2022 și 2024. Alegerea antrenorului român a fost influențată și de faptul că fiica lui care i-a călcat pe urme specializându-se pe implantologie dentară este stabilită în Metz. Pe plan fotbalistic a reușit promovarea în Ligue 1, dar nu a putut menține echipa pe prima scenă mai mult de un sezon, retrogradând după un baraj cu Saint-Étienne și fiind eliberat din funcție. Chiar și așa, a avut timp să mai șlefuiască un nume important în cele două sezoane pe banca vișiniilor, și anume pe tânărul atacant georgian Georges Mikautadze, care a fost transferat ulterior de către Olympique Lyon și tocmai a marcat o dublă spectaculoasă în returul optimilor Europa League contra campioanei României, FCSB! Fotbalul românesc cu siguranță ar fi putut profita mai mult de ochiul format al unui descoperitor de talente cum este Ladislau Bölöni. (Lucian BOROȘ)