
Newcastle United este dintre “uriașii adormiți” ai fotbalului englez, o echipă foarte populară în ultimele decenii grație unor jucători de mare calitate ce au îmbrăcat tricoul alb-negru precum Paul Gascoigne, Alan Shearer, David Ginola, Faustino Asprilla, Michael Owen sau Hatem Ben Arfa. O mândrie a nordului Angliei sau zona “Geordie”, Newcastle s-a bucurat de popularitate mondială și după ce personajul principal din filmul Goal! în anul 2005, interpretat de actorul mexican Kuno Becker joacă fotbal pentru Newcastle United, iar în rolul antrenorului s-a aflat actorul român Marcel Iureș. Situația s-a înrăutățit însă pentru club după preluarea finanțelor de către Mike Ashley în 2007. Au urmat două retrogradări și o a treia se întrezărea la orizont înainte ca 85% din acțiunile “coțofenelor” să fie preluate în octombrie 2021 de către Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită. De atunci, situația clubului s-a îmbunătățit simțitor, un tânăr și promițător antrenor, Eddie Howe a fost instalat cu susținere deplină, iar rezultatele au început să se vadă încet. O calificare în UEFA Champions League și o finală de Cupă a Ligii pierdută în 2023 au fost primele semnale serioase, iar acum Newcastle United a reușit să pună capăt unei secete de trofee de peste jumătate de secol.
În finala Cupei Ligii Angliei de duminică (numită Carabao Cup după principalul sponsor), Newcastle United a învins-o pe Liverpool cu 2-1 (1-0), deși pornea cu șansa a doua în fața unei echipe care este lider solitar în Premier League. Totuși “cormoranii” veneau cu moralul zdruncinat după eliminarea dramatică de pe teren propriu din Liga Campionilor în fața lui Paris Saint-Germain și o prestație mai mult decât modestă în meciul tur de la Paris. Sandro Tonali a încercat prima dată poarta lui Kelleher înainte ca fundașul central Dan Burn să deschidă scorul în minutul 45 după o fază clasică de vechi fotbal britanic: corner și o lovitură de cap precisă după ce Burn a scăpat din marcajul lui Mac Allister. Alexander Isak a avut un gol anulat după pauză înainte să dubleze avantajul în minutul 52. Atacantul suedez a părăsit însă terenul accidentat pe final de meci, la fel ca și colegul său din linia de atac Jacob Murphy, iar Newcastle nu a mai putut susține același pressing prin care să-și amețească adversarii. Liverpool a redus din diferență în prelungiri prin Federico Chiesa, revenit după o accidentare de durată, dar Nick Pope a păstrat buturile ferecate până la final, iar cei 30 000 de fani veniți pe Wembley tocmai din nord au început sărbătoarea.
Pentru Eddie Howe (47 de ani) acesta este primul trofeu din carieră și o rază de speranță în lumea antrenorilor englezi. În secolul 21, doar doi antrenori englezi mai câștigaseră trofee în “Patria Fotbalului”, Steve McClaren (Cupa Ligii Angliei cu Middlesbrough în 2004) și Harry Redknapp (Cupa Angliei cu Portsmouth în 2008). Iar dacă mai mergem puțin în timp pânâ la înființarea Premier League din 1992, vedem că niciun antrenor englez nu a ieșit campion, cel mai aproape fiind Kevin Keegan în sezonul 1995-96 tocmai cu Newcastle. Iar Cupa Ligii Angliei deși are o istorie de 65 de ani, este considerat un trofeu mai puțin prestigios, deși în ultimele două decenii marile echipe au început să îi acorde mai multă importanță. Liverpool rămâne echipa cea mai titrată a competiției cu 10 trofee, ultimul obținut chiar anul trecut.
Este primul trofeu de Cupa Ligii pentru Newcastle United după a treia finală disputată și primul trofeu după aproape 56 de ani, când au câștigat în vara lui 1969 Cupa Orașelor-Târguri, o precursoare a Europa League de astăzi. De atunci, “coțofenele” mai câștigaseră doar competiții semi-oficiale precum Cupa Anglo-Italiană în 1973 și Cupa UEFA Intertoto în 2006. Distanța era și mai mare de la ultimul trofeu câștigat în fotbalul englez, acesta fiind Cupa Angliei din sezonul 1954-55. Iar în ce privește titlul de campioană, acesta nu a mai sosit pe St. James Park din sezonul 1926-27. După aproape un secol, îndrăgita echipă a nordului Angliei poate visa din nou la cele mai înalte culmi. (Lucian BOROȘ)
Distribuie: