Prefectul Bacăului a „desființat” Consiliul Local al comunei băcăuane Cleja. Șapte consilieri au rămas fără mandat

In Actualitate, Politica
septembrie 15, 2022

Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, a semnat ordinele de încetare a mandatelor pentru șapte consilieri locali ai comunei băcăuane Cleja, „care au încălcat prevederile Codului Administrativ și, în intervalul 31 mai – 31 august, au absentat – nemotivat – de la ședințele forului deliberativ local”. Anunțul a fost făcut de prefectul Lucian Bogdănel pe pagina sa de facebook.

În perioada menționată, precizează prefectul Bacăului,  „au fost convocate 7 ședințe ordinare și extraordinare, absența nemotivată a celor 7 consilieri locali punând CL Cleja în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a decide ce e mai bine pentru comună”.

Pentru corecta informare a opiniei publice precizez că, la art. 221, Codul Administrativ statuează obligația aleșilor locali de a participa la ședințele consiliului local („consilierii locali … nu pot lipsi de la lucrările consiliului local”), respectiv „consilierii locali, … aflați în serviciul colectivității locale…, au îndatorirea de a participa, pe durata mandatului, la exercitarea competențelor autorităților administrației publice locale din care fac parte … cu bună-credință și fidelitate față de țară și de colectivitatea care i-a ales” (art. 222).

Cum Codul Administrativ este fără echivoc și nu lasă loc de întors în această privință, iar din referatul constatator al secretarului general al UAT Comuna Cleja rezultă – indubitabil – că cei 7 aleși au absentat nemotivat la 7 ședințe consecutive de CL (ordinare & extraordinare), convocate în intervalul precizat, ordinele de prefect pe care le-am semnat vin să reașeze, în matca legalității şi a normalității (!), activitatea administrativă de la Cleja”, a precizat prefectul Lucian Bogdănel.

Consilierii cărora li s-au încetat mandatele în urma deciziei prefectului sunt din partea USR și ALDE. În luna iunie, Ștefania Ciuraru, consilier local din partea USR Cleja, îl acuza pe primarul comunei că a jignit-o în timpul unei ședințe de Consiliu.

Consiliul Local Cleja are următoarea componență, conform site-ului Primăriei.

 1. Alexof George-Carol – USR
 2. Bejan-Topse Mihai – PNL
 3. Benchea  Francisc – ALDE
 4. Cadar  Pavel – PNL
 5. Ciuraru  Monica – Ştefania – PLUS
 6. Farcaş  Cecilia – PNL
 7. Gherfi  Gabriel – ALDE
 8. Hoborici  Valentin – PSD
 9. Jitaru  Ionel – PNL
 10. Joca Ion – PSD
 11. Laslău Andrei – PNL
 12. Leghede Angelica – ALDE
 13. Mărcuş Şerban Adrian – USR
 14. Urban  Anton – USR
 15. Voidoc  Vladimir – PLUS