Preotul Ovidiu Herbei, de la Parohia Valea Bogdanei, comuna Ștefan cel Mare, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către preotul Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești

In Actualitate, Social
decembrie 20, 2022
Preotul Ovidiu Herbei, de la Parohia Valea Bogdanei, comuna Ștefan cel Mare, s-a stins din viață la doar 54 de ani. Anunțul a fost făcut în această dimineață de către preotul Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești:
„Cu multă durere în suflet,
Vă anunțăm că Părintele Ovidiu Herbei a plecat în ceata slujitorilor cerești .
Preotul Ovidiu Herbei a fost un duhovnic înțelept, harnic și rugător al Protopopiatului Onești, Parohia Valea Bogdanei, comuna Ștefan cel Mare, și a fost chemat în ceata colindătorilor cerești de Milostivul Dumnezeu înainte de Crăciun.
Preot ctitor în parohiile Heltiu, Negoiești și Poiana Sărată Părintele Ovidiu Herbei a jertfit viața sa pentru consolidarea , construirea sau edificarea Sfintelor Locașuri de cult ; implicat jertfelnic în multe proiecte social filantropice ale Bisericii a plecat sa slujească în Casa Tatălui Ceresc.
Putem scrie o carte despre multele sale realizări, însă toate au fost posibile doar braț la braț cu Doamna Preoteasă Monalisa Herbei și fiul lor drag, Părintele Ștefan.
Cuvintele noastre sunt înmuiate în durerea familiei Părintelui Herbei care trece prin cea mai grea vreme a suferinței pământești.
Ne rugăm pentru pacea sufletelor lor !
Vă rugăm să pomenim în rugăciune pe vrednicul și harnicul frate întru Hristos care fără de veste și neașteptat a plecat în cealaltă lume a îngerilor lui Dumnezeu.
Un parinte cu o înțelepciune aleasă , curajos în propovăduire și gospodar se bucura respectul parohienilor săi și de preoția părintelui Ștefan , fiul său drag ,împreună slujind Biserica lui Hristos.
Fire blândă și suflet cald părintele Ovidiu știa sa te asculte și sa îmbărbăteze în momentele grele , fii și fiicele sale duhovnicesti duhovnicești îl cinsteau cu drag pe Părintele lor.
Hristos a Înviat!
Dumnezeu să odihnească în pace sufletul său harnic!”

Date biografice:

Preotul Ovidiu Herbei s-a născut la data de 3.12.1968 în Municipiul Onesti. După absolvirea școlii generale, preacucernicia sa a urmat cursurile liceului de Matematică Fizică din aceeași localitate, finalizate cu susținerea examenului de bacalaureat în anul 1987.

Dragostea față de cele sfinte și buna creștere duhovnicească insuflată de părinți l-au motivat să dea curs imboldului sufletesc de a se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1994.

În perioada facultății, părintele a pășit spre taina familiei căsătorindu-se în luna august 1992 cu doamna preoteasă Monalisa. Un an mai târziu, se naște singurul copil al familiei, Ștefan Emanuil Herbei, actualmente preot paroh la Parohia „Sf M.Mc. Dimitrie izvorâtorul de mir”, Negoiești, din comuna Ștefan cel Mare, Protopopiatul Onești.

Chemarea părintelui Ovidiu spre treapta preoției a fost strâns legată de evlavia pe care o nutrea față de Maica Domnului, deoarece la 21.11.1993, în ziua marelui praznic al Intrării în biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, va fi hirotonit de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca.

Fire dinamică și cu râvnă pentru casa lui Hristos, părintele își va pune amprenta într-un mod indelebil în toate comunitățile pe care le va păstori timp de 3 decenii. În ordine cronologică, părintele a activat în parohiile: Cucova (decembrie 1993-februarie 1994), Poiana Sărată (februarie 1994-martie 1997), Heltiu-Boiștea (aprilie 1997-februarie 2015), Negoiești (martie 2015-septembrie 2022) și Valea Bogdanei (septembrie-decembrie 2022).

Dintre realizările deosebite amintim:

Construcție integrală biserica cu hramul Cuvioasa Parascheva, în Parohia Heltiu, pe care a sfințit-o în data de 6 iunie 2004, construcție biserică până la faza de pictură, Sf. M. Mc. Dimitrie, Parohia Heltiu, filia Boiștea (2005-2015), construcție integrală așezământ social filantropic în Parohia Negoiești (2016-2018), renovare și pictare paraclis „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanu”, Parohia Negoiești 2020, construcție integrală capelă mortuară, Parohia Negoiești, filia Gârbovana, iar în ultimele luni petrecute în Parohia Valea Bogdanei, lucrări de refacere structură și acoperiș la biserica de cimitir cu hramul Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Pentru importantele realizări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești, în data de 6 mai 2018, cu ocazia sfințirii bisericii din Parohia Heltiu, filia Boiștea, l-am hirotesit în treapta de iconom stravofor.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate, distinsei doamne preotese Monalisa și fiului, preot Emanuil Ștefan, cele mai profunde gânduri de compasiune, angajându-ne în rugăciune și asigurându-i de dragostea noastră părintească, precum și de tot suportul pentru a depăși această incomensurabilă pierdere. Dumnezeu să-l așeze cu drepții în Împărăția Sa.

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului