Condamnare după evenimentele din 2019, de la cimitirul militar Valea Uzului. Un bărbat are de plătit amendă sau riscă închisoarea pentru că a distrus camera reporterilor unguri

In Actualitate, Diaspora, Flagrant, National
ianuarie 30, 2023

O instanță de la Judecătoria Moinești l-a condamnat, vineri, pentru infracțiunea de distrugere pe un bărbat care a participat în 2019 la ocuparea cimitirului militar de la Valea Uzului. Valentin Diaconu a fost amendat cu 2000 lei și va fi obligat să plătească despăgubiri de 12.600 lei.

Judecătoria  i-a aplicat o amendă și a dispus ca acesta să achite daune materiale pentru deteriorarea camerei de filmat folosite de echipa de corespondenţi la Miercurea Ciuc a televiziunii publice din Ungaria. Daca nu va achita amenda, ea se transformă în închisoare.

Potrivit g4media.ro, după incidentul care a avut loc la 6 iunie 2019, în cimitirul militar de la Valea Uzului, Poliţia Română a demarat o anchetă pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Atunci, aproximativ o mie de cetățeni români de etnie maghiară au format unui lanţ uman în jurul cimitirului care serveşte drept loc de odihnă pentru militarii maghiari care au decedat în Primul Război Mondial, pentru împiedica inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a parcelei româneşti despre care aceștia susțin că a fost amenajată ilegal.

În mulţimea formată din câteva mii de români se regăseau şi tineri care păreau a fi ultraşii unor cluburi de fotbal. Aceştia au ocolit unităţile de jandarmi şi au reuşit să intre din spate în cimitir, au smuls porţile şi le-au deschis calea celorlalţi.

După ce au pătruns în cimitir, au spart poarta tradițională secuiască, au scos din pământ şi au aruncat pe jos crucile improvizate din ramuri de alun cu numele militarilor maghiari (puse lângă crucile de beton din sola românească), iar persoana condamnată acum a lovit cu o scândură a porţii camera de filmat a echipei de corespondenţi a televiziunii maghiare.

După evenimente, mai mulţi participanţi maghiari, respectiv organizaţii şi instituţii maghiare au depus o plângere împotriva atacatorilor care au scandat lozinci naţionaliste.

Sursa: g4media.ro