Proiectul Autostrăzii Brașov-Onești-Bacău este, în continuare, blocat. Compania de Drumuri a anulat și ultima licitație

In Actualitate, Economie, National
februarie 01, 2023

Compania de Drumuri a anulat licitația pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii Brașov – Bacău, acesta fiind al doilea eșec pentru proiectul A13 după cei doi ani pierduți cu proiectantul Search, scrie economedia.ro. Marți, 31 ianuarie, la termenul-limită pentru depunerea ofertelor, CNAIR nu a primit nicio candidatură pentru contractul cuprins între 45 și 53 de milioane lei, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Licitația pentru Studiul de Fezabilitate (SF) al Autostrăzii Brașov – Bacău a fost publicată pe 25 noiembrie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul contractual fiind de 28 de luni, din care primele 24 de luni pentru SF.

Primul contract, cel semnat în 2020 cu proiectantul Search, a fost reziliat în toamna 2022 la cererea proiectantului care nu a mai reușit să acopere costurile reale (n.r contractul a fost semnat pentru o sumă de doar 20 de milioane de lei, mult sub estimarea CNAIR). Rezilierea s-a făcut în baza OUG 64/2022, adică fără certificat negativ pentru firma de proiectare. Potrivit informațiilor din Caietul de Sarcini, autostrada este inclusă în Masterplanul General de Transport, varianta de traseu care a rezultat în urma analizei MultiCriteriale are o lungime de 164 de kilometri, iar finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Transport 2021-2027. (Sursa/economedia.ro)