MINISTERUL EDUCAȚIEI/Clădirea Grădiniței din Ferăstrău, Oituz, prezintă risc ridicat în caz de cutremur. Două unități de învățământ din județul Bacău sunt în clasa de risc seismic I

In Actualitate, Cultură și educație, Social
februarie 22, 2023

Două unități de învățământ din județul Bacău prezintă un risc ridicat în caz de cutremur.

Conform unui raport la nivel național realizat de Ministerul Educației, 39 de clădiri ale unităților de învățământ sunt încadrate în clasa de risc seismic I, care nu sunt utilizate toate în scop educaţional – doar 15 sunt folosite ca săli de clasă sau laboratoare, iar şase au alte destinaţii, informează Agerpres.

Dintre acestea, două școli sunt din județul Bacău, fiind pe lista clădirilor cu destinaţia săli de clasă/laboratoare: Şcoala Gimnazială din comuna Filipeni și Grădiniţa cu Program Normal Ferestrău din Oituz.

Ministerul Educaţiei mai precizează că a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz.

„Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene”, afirmă Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea şi/sau construirea unor şcoli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România. (Foto ilustrativ)