FOTO/Nevoiașii din Onești au fost serviți la Masa Bucuriei de la Protoieria Onești de Episcopul ortodox al Canadei, PS Ioan Casian, născut în Comănești

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, Social
februarie 25, 2023
Episcopul ortodox român al Canadei, PS Ioan Casian, a vizitat Protopopiatul Onești, prilej cu care a ajutat la împărțirea mesei calde către nevoiașii din localitate, în cadrul programului protoieriei, Masa Bucuriei. PS Ioan Casian este originar din zona Văii Trotușului, născut în Comănești.
Ierarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost primit de preot dr Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești, împreună cu un grup de preoți.
”Masa Bucuriei, binecuvântată de Preasfințitul Episcop Ioan Casian
Joi, 23 februarie 2023, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Ioachim al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul Ortodox român al Canadei născut pe Valea Trotușului, a vizitat Protopopiatul Onesti și a ajutat la împărțirea Prânzului Ștefanian beneficiarilor noștri.
Ineditul constă în faptul că primele iconițe și apa îmbuteliată, daruri oferite celor sărmani și copiilor orfani de Părintele nostru Patriarh Daniel au fost dăruite de un ierarh, de Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei din continentul Americii de Nord.
O bucurie a proniei divine, în primul rând pentru darurile Părintelui Patriarh, 3 tone de apă și 500 de iconițe frumoase, dar și onoarea ca primele să fie dăruite de un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Slavă lui Dumnezeu care toate le lucrează minunat!
Preasfinția Sa a rostit o rugăciune de binecuvântate și a vorbit cu bucătăresele prezente, subliniind rolul important al jertfei și milosteniei în Biserica lui Hristos.
Iar săracii sunt frații iubiți ai lui Hristos și ai Bisericii.
Mulțumim din suflet Arhiepiscopului nostru Ioachim care ne-a ajutat să regăsim în Preasfințitul Ioan Casian un ierarh rugător și jertfelnic, dar mai ales prieten al săracilor!”, a transmis preot dr Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești.
Preasfinţitul Ioan Casian s-a născut la 20 februarie 1969 în oraşul Comăneşti. În 2004 primeşte titlul de arhimandrit, iar din data de 2 iulie 2006 este hirotonit în Catedrala cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago.
De atunci până astăzi şi-a desfăşurat activitatea pastoral-misionară în special în cadrul parohiilor româneşti de pe coasta de est a SUA şi Canadei. Iniţiază construcţia noii biserici la Aşezământul monahal Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi (Middletown) şi proiectul pictării icoanelor pentru parohia Sf. Nicolae din New York.
A ţinut mai multe conferinţe: în cadrul parohiei Sf. Ioan cel Milostiv (Toronto, septembrie 2007) două conferinţe inspirate din gândirea Sf. Siluan – “Sf. Siluan Athonitul în gândirea creştin ortodoxă” şi “Sf. Siluan şi lucrarea frângerii inimii”; în cadrul Universităţii Columbia şi a Union Theological Seminary (New York) conferinţa “Misiunea istoricului în Biserică”; în cadrul Simpozionului cu tema “Schimbarea la Faţă” (decembrie 2007) conferinţa “Omilia Sf. Ioan Gură de Aur la Schimbarea la Faţă. Analiză structurală, sens şi însemnătate”.