Cantautorul oneștean Eugen Ungureanu, supus unei operații de transplant de rinichi. „Acum mă simt bine și deja pregătesc noi concerte”

In Actualitate, National, Social
iulie 14, 2023

Medicii de la Spitalul “Dr.C.I.Parhon” din Iași au realizat cu succes două transplanturi renale, schimbând viața a doi bărbați din județele Vrancea și Bacău. Aceste intervenții au fost posibile datorită acordului de donare de organe oferit de familia unei persoane aflate în moarte cerebrală, scrie cotidianul Deșteptarea.

Pacientul din județul Bacău este cantautorul oneștean Eugen Ungureanu.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al spitalului, conf.univ.dr Ionuț Nistor, pacientul din județul Bacău, în vârstă de 62 de ani, suferea de câțiva ani de nefroangioscleroză secundară și afecțiuni cardiovasculare.

“Pentru el erau pregătite toate măsurile terapeutice pentru începerea dializei. Fiind pe lista de aşteptare, a avut norocul să aibă o compatibilitate foarte bună cu donatorul şi să fie selectat”, a declarat Nistor.

„Am fost operat și asistat de o echipă medicală de profesioniști, din care a făcut parte și dr. Cornel Moroșanu.

Acum doi ani am fost diagnosticat cu o boală cronică renală în fază terminală. Credeam că aici s-ar putea încheia totul, dar am avut mereu sprijinul familiei și prietenilor și, evident, al medicilor cărora m-am adresat. Între timp am dus o activitate normală, dar am început și procedurile de a ajunge la dializă. Nu s-a putut face, deoarece șase operații de fistulă arteriovenoasă, necesară la bolnavii ca mine, au eșuat.

Acum un an și jumătate am depus dosarul pentru transplant renal la Spitalul «C. I. Parhon» din Iași, dar șansele de a primi un rinichi erau destul de mici, în condițiile în care sunt mii de bolnavi care așteaptă aceasta. Am fost, însă, anunțat că aș putea primi un rinichi. A urmat o selecție medicală riguroasă și am ajuns, la final, pe patul de operație.

La Iași am găsit un personal medical deosebit. Am fost operat și în câteva zile deja mă simțeam foarte bine. Am primit, practic, o nouă șansă la viață și în continuare pot face lucruri foarte bune. Este minunat să simți aceasta. Iar eu voi fi din nou ca și un om normal. Iată că și o afecțiune a rinichiului poate fi rezolvată cu succes, iar eu îi îndemn pe toți cei afectați să aibă încredere că sistemul de transplant funcționează impecabil la Iași.

Acum mă simt bine și deja pregătesc un nou concert, pe 20 august, la Borsec, pe 15 august în județul nostru, la Ungureni, pe 3 septembrie la Zemeș și pe 5 septembrie la Urechești.

Mulțumesc din inimă personalului profesionist de la Spitalul „C. I. Parhon”, a declarat Eugen Ungureanu pentru Deșteptarea.

Cel de-al doilea beneficiar este un pacient de 45 de ani din județul Vrancea, care făcea hemodializă de un an și jumătate.

Amândoi pacienții se recuperează în mod satisfăcător, iar în câteva zile vor putea fi externați.

Dr. Ionuț Nistor a dorit să evidențieze în mod deosebit recunoștința față de familia donatorului, care a acceptat să ajute oameni aflați în suferință, depășind tragedia care i-a afectat.

În acest an, s-au efectuat deja 26 de intervenții de transplant renal, dintre care 7 au fost realizate cu organe provenind de la donatori în viață. Această cifră este aproximativ egală cu cea din anul precedent.