Noi percheziții ale Parchetului European în dosarul arestării patronului magazinelor Central, de acum cinci luni. Fraudă de 1,6 milioane de euro

In Actualitate, Flagrant, National
august 04, 2023

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca și Iași (România) a efectuat, joi, percheziții în 17 locații, inclusiv în instituții publice, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,6 milioane de euro în legătură cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile unor funcționari publici și în șase instituții publice – dintre care patru situate în județul Bacău și două în județul Neamț. Unsprezece persoane vor fi aduse la sediul EPPO din Iași pentru a fi interogate, anunță Parchetul European într-un comunicat de presă.

Funcționarii publici sunt bănuiți că au sprijinit un grup infracțional organizat care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând documente false și coordonând pregătirea formală a dosarelor, pentru a justifica plăți din fonduri europene. Percheziții au mai fost făcute la începutul acestui an, în 15 februarie 2023, precizează Parchetul European.

Potrivit anchetei, grupul de crimă organizată a înființat șapte societăți fictive, în scopul de a obține în mod fraudulos subvenții naționale și ale UE, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Potrivit anchetatorilor, suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu o sumă totală de 1,67 milioane de euro (85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).

În urma perchezițiilor din 15 februarie, au fost arestați omul de afaceri Cătălin Cristea, care controla lanțul de magazine Central din mai multe localități din judetul Bacău  (Onești, Bacău, Tg. Ocna etc.) prin intermediul firmei Avantgarde SRL, expertul contabil Tereza Grigoraș din Onești și Petronela Ștefan, consultant pe fonduri europene. Pe data de 25 februarie, magistratii Curtii de Apel Iași au emis mandate de arestare pentru Cătălin Cristea și Petronela Ștefan în timp ce oneșteanca Tereza Grigoraș a fost  plasată în arest la domiciliu.

Fonduri cu acte false

Perchezițiile domiciliare de joi, 3 august, au mobilizat zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, precum și de la Brigada de Operațiuni Speciale și Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele de judecată competente din România.

EPPO este parchetul public independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.