Pentru Cristiano Bergodi, Giuleștiul rămâne un loc ancorat în realitate, presărat cu elemente magice. Și fără să fie un idol al galeriei, tehnicianul găsește o conexiune aparte, iar meciul cu Farul a fost prilejul unei reîntâlniri cu trecutul.
Pe data de 7 octombrie 2007, tehnicianul italian disputa ultimul său meci din primul mandat pe banca Rapidului, tot împotriva Farului, la capătul unei săptămâni cenușii. Deși a câștigat (2-0) disputa cu marinarii și era neînvins în toate competițiile, patronul de atunci, George Copos, nu a putut trece peste eliminarea dramatică din play-off-ul Cupei UEFA în fața lui FC Nurnberg, după regula golurilor marcate în deplasare, iar Bergodi a plecat.
Revenind în prezent, antrenorul în vârstă de 59 de ani se regăsea în fața unei dispute cu Farul, din nou într-un moment în care viitorul său în Giulești stătea sub semnul întrebarii. După o săptămână de frământări, Rapidul avea neapărată nevoie de o victorie în fața propriilor fani ca să spele rușinea ultimelor două înfrângeri, în timp ce Farul se afla la polul opus față de alb-vișinii de acum 16 ani: constănțenii calificându-se mai departe după o dublă europeană la mijlocul săptămânii.
Continuând cu seria de enigmatice coincidențe, doi dintre protagoniștii serii, arbitrul Istvan Kovacs și căpitanul giuleștenilor Cristian Săpunaru, au fost prezenți pe teren și în partida amintită mai sus.
Cu fostul jucător al campioanei, Adrian Borza, titular la debutul în vișiniu, Rapidul s-a aruncat în atac din primele minute. Celelalte noi achiziții Oaidă, Petrila și Borja Valle au demonstrat disponibilitate la efort și chimie pe teren, semn că încep să se lege niște relații de joc, dar primele ocazii au fost risipite.
Farul putea deschide scorul pe un contraatac rapid, dar Horațiu Moldovan a avut o dublă paradă extraordinară, demonstrând că merită să rămână în continuare titularul naționalei. Cu zece minute înainte de finalul primei reprize, atmosfera de sub podul Grant a devenit electrizantă după ce belgianul Emmers a deschis scorul cu un șut superb după o pivotare de atacant de rasă a lui Dugandzic. Constănțenii au resimțit șocul iar patru minute mai târziu croatul și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor după o torpilă la care Aioani nu a avut nicio șansă.
Dugandzic, golgheter în sezonul trecut, a fost activ pe toată durata partidei și rămâne acum cel mai bun atacant din Superligă după plecarea lui Alibec în Qatar, în condițiile în care Compagno de la FCSB prinde minute sporadice din cauza patronului.
În repriza a doua, Farul a căutat să revină iar schimbările făcute de Hagi au adus mai multă prospețime în jocul campioanei. Perla Regelui, Adrian Mazilu, a redus din diferență în minutul 79 cu un gol senzațional după o pătrundere și execuție a la Riyad Mahrez, readucând un ultim element magic al serii raportat la disputa din 2007, când un alt Mazilu, Ionuț, ce evolua în tricoul Rapidului marca unul din golurile serii contra marinarilor.
Misticismul disputei din prezent s-a încheiat cu un moment de basm pentru rezerva Alex Ioniță: intrat în ultimul sfert de oră, copilul de suflet al Giuleștiului a închis tabela la 3-1 în minutul 88 după o acțiune individuală și sărbătoarea s-a pornit în rândul suporterilor!
Bergodi răsuflă ușurat după această gură de oxigen, Rapid urca pe locul 6 în Superliga, în timp ce un Hagi îngândurat a afirmat după meci că prioritatea echipei sale e accederea în grupele Conference League și speră ca Louis Munteanu, revenit printr-un nou împrumut de la Fiorentina, să fie de bun augur în dubla contra lui HJK Helsinki.
Lucian BOROȘ
Distribuie: