Scandalul pariurilor ilegale din fotbalul italian! După Tonali și Zaniolo, alți fotbaliști de națională pe lista anchetatorilor!

In Actualitate, Sport
octombrie 17, 2023

Fotbalul italian nu este străin de scandalurile din cauza meciurilor truncate, mai ales din rațiuni financiare cauzate de pariurile sportive. După Totonero din 1980 și Calcioscommesse din 2012, în ultimele zile au ieșit la iveală mai multe nume din elita fotbalului italian actual implicate în acțiuni de pariuri ilegale. Ancheta se desfășura de mai multe luni și primul nume făcut public a fost cel al lui Nicolo Fagioli (22 ani), legitimat la Juventus. Conform legilor sportive italiene, acesta ar fi riscat o suspendare de trei ani, dar jucătorul și-a recunoscut vina, ceea ce i-ar putea reduce sancțiunea la jumătate. Fagioli a menționat că a pariat în online de pe diverse platforme dar niciodată pe meciurile propriei echipe. O decizie în ceea ce îl privește va fi anunțată în decursul acestei săptămâni.

Scandalul a început să ia amploare când procurorii s-au dus în cantonamentul naționalei Italiei pentru a discuta cu alți doi jucători apăruți pe radar, fiind vorba despre doi jucători de viitor ai Squadrei Azzurra, Sandro Tonali (23 de ani) de la Newcastle și Nicolo Zaniolo (24 de ani) de la Aston Villa. Ambii jucători au fost scoși din lot de către selecționerul Luciano Spalletti înaintea meciurilor contra Maltei și Angliei.  Cei doi au negat că au pariat pe meciuri de fotbal, susținând că au jucat ilegal doar pe partide de poker și blackjack. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Corriere dello Sport au filtrat informația că în dosarele lui Tonali si Zaniolo ar figura pariuri pe sume importante pe meciuri din Serie A și Champions League, inclusiv pe cele ale propriilor echipe, cei doi fiind legitimați până în sezonul trecut la cluburi din Peninsulă, Milan, respectiv Roma. Conform ultimelor noutăți din Italia, Tonali ar fi apelat la un psiholog pentru a-l ajuta cu dependența de pariuri și ar urma să se autodenunțe în cel mai scurt timp. Antrenorul său de la club, Eddie Howe, a anunțat că se va baza pe mijlocaș în următorul meci al lui Newcastle împotriva lui Crystal Palace.

În ultimele zile, au apărut și alți jucători implicați în scandalul pariurilor, denumit “Scommessopoli”, lista fotbaliștilor scursă în presa ajungând la 11 nume, în timp ce altele ar urma să fie dezvăluite în cel mai scurt timp:

1.      Nicolo Fagioli (Juventus)

2.      Nicolo Zaniolo (Aston Villa)

3.      Sandro Tonali (Newcastle)

4.      Nicola Zalewski (Roma)

5.      Alessandro Florenzi (Milan)

6.      Gianluca Mancini (Roma)

7.      Mattia Zaccagni (Lazio)

8.      Manuel Lazzari (Lazio)

9.      Davide Frattesi (Inter)

10.  Felix Afena Gyan (Cremonese)

11.  Luca Zanimacchia (Cremonese)

Din lista aceasta, Mancini și Frattesi, convocați și ei la naționala Italiei, au fost păstrați în lot până la încheierea actualei acțiuni a echipei naționale, nefiind nicio anchetă inițiată împotriva lor. Aceiași jurnaliști de la Corriere dello Sport susțin că majoritatea sumelor erau plasate de către fotbaliști pe meciuri de Serie B și Serie C de pe conturi de WhatsApp cu numere false. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia nu riscă din punct de vedere penal decât o amendă, dar conform Justiției Sportive Italiene, există maximum de trei ani de suspendare din fotbal.

Cel care a prezentat lista numelor de fotbaliști anchetați, jurnalistul de scandal Fabrizio Corona, ar urma să deconspire și alți jucători, printre care s-ar afla și un român cu meciuri în Italia, conform unor surse ale Gazetei Sporturilor. Corona are o reputație controversată în Peninsulă, fiind supranumit “Regele paparazzilor” și având la activ cazuri de șantaj cu fotografii compromițătoare la adresa unor fotbaliști precum David Trezeguet, Alberto Gilardino sau Marcelo Brozovic, care au plătit pentru ca respectivele imagini să nu ajungă în spațiul public. Fabrizio Corona nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume în cazul actualului scandal: “Știți care e problema? Acești jucători sunt bolnavi. Pariurile crează dependență, asemenea cocainei, și ei sunt exploatați de către sistem. Încep întâi cu ceva simplu, precum blackjack, și apoi cad în plasa celor care conduc rețele de pariuri ilegale.”

Al patrulea jucător expus este tânărul internațional polonez Nicola Zalewski (21 de ani), legitimat la AS Roma, care în prezent se află în lotul naționalei U-21. Fostul mare fotbalist al Romei și actual vicepreședinte UEFA, Zbigniew Boniek (67 de ani), a comentat situația conaționalului său: “Am vorbit cu impresarul lui Zalewski și acesta mi-a spus că Nicola se declară nevinovat, că nu a pariat niciodată în viața lui”. Boniek a subliniat și că știrile sunt interpretate eronat, că un individ precum Fabrizio Corona este descris drept jurnalist când acesta este un paparazzo care a ispășit o condamnare de 7 ani de închisoare după o sentință inițială de 13 ani pentru șantaj, însă nu exclude că poate exista un sâmbure de adevăr în afirmațiile sale. (Foto-Zalewski și Zaniolo la Roma)

Lucian BOROȘ

One comment on “Scandalul pariurilor ilegale din fotbalul italian! După Tonali și Zaniolo, alți fotbaliști de națională pe lista anchetatorilor!
Leave a Reply