
În dimineața zilei de 28 decembrie 2019, Cristina Ciurcanu, din Comănești, și fiul ei de doar cinci ani au murit, după ce mașina în care se aflau a fost izbită violent de un alt autoturism. Tânăra mamă și băiețelul ei mergeau la hramul unei biserici. Cristina Ciurcanu se afla la volanul mașinii sale și circula pe DN12A din județul Bacău. În localitatea Ciobănuș, autoturismul ei a fost lovit violent de un Volkswagen. Tânăra mamă și băiețelul ei au murit pe loc în urma impactului puternic.

Șoferul care a provocat accidentul este un bărbat de 27 de ani. Acesta a fost grav rănit și a fost internat în spital, unde medicii i-au prelevat probe biologice. Inițial, polițiștii au întocmit pe numele său un dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă. Încadrarea juridică a fost însă schimbată de Tribunalul Bacău, care a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de „omor calificat” și „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

În cuprinsul actului de sesizare al instanţei s-a reţinut, în esenţă, “la data de 28.12.2019, în jurul orei 07.50 se deplasa pe DN 12A km 72 +370 m, în localitatea Ciobănuş, la volanul autoturismului marca Volkswagen cu nr. înmatriculare (…), fiind sub influenţa alcoolului, având o îmbibaţie alcoolică de 2,64 g‰ alcool pur în sânge și pe fondul vitezei excesive de aproximativ 137 km/h, a efectuat o manevra de depăşire a autoturismului marca Hyunday cu nr. de înmatriculare (…), fără a se asigura corespunzător, împrejurare în care a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca (…) cu nr. de înmatriculare (…) care circula din sens opus, din impact rezultând decesul victimelor (…) şi a fiului acesteia (…) (aflaţi în autoturismul marca …)”.

18 ani de închisoare și despăgubiri de peste 600.000 de euro
În data de 3 octombrie 2023, Tribunalul Bacău, “pentru săvârşirea infracţiunii de „omor calificat” condamnă pe inculpat la pedeapsa de 17 (şaptesprezece) ani închisoare, iar pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare.
“În temeiul art. 38 alin. 1 C.pen, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 17 ani închisoare, la care adaugă o treime din cea de-a doua pedeapsă stabilită în cauză, urmând ca inculpatul să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 18 (optsprezece) ani închisoare. PEDEAPSĂ REZULTATNĂ DE EXECUTAT = 18 (optsprezece) ani închisoare”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.
Totodată, instanța admite, în parte, acţiunile civile formulate de părţile civile și îl oblige pe inculpat și pe firma asiguratoare la plata a peste 600.000 de euro cu titlu de daune morale și materiale.
Starea avansată de ebrietate a șoferului și viteza excesivă- cauzele tragediei
În încheierea de ședință, Tribunalul Bacău explică împrejurările în care s-a produs tragedia.
“În cauză nu se poate pune problema de a se determina o viteză de evitare deoarece în condiţiile unui drum în aliniament, cu o profunzime de vizibilitate de peste 200 de metri, conducătorul autoturismului marca Volkswagen cu nr. înmatriculare (…) avea posibilitatea de a identifica autoturismul ce circula din contrasens, dar nu a efectuat nici o manevră de evitare a accidentului la momentele anterioare impactului, impactul dintre cele două autoturisme fiind de tip impact frontal. Probabil starea avansată de ebrietate (2,64 g%o alcool în sânge) a contribuit substanţial la ignorarea normelor rutiere referitoare la viteza de deplasare şi la efectuarea manevrei de depăşire”.
“Inculpatul s-a dus cu maşina singur la o petrecere care a început seara şi care ştia că implică consumul de alcool;
-nu şi-a rezervat cameră desi pensiunea avea aşa ceva şi nu şi-a pus problema cum se va întoarce înapoi nici când a început să consume alcool;
– inculpatul a acceptat din start ideea că ar putea conduce la întoarcere chiar şi sub influenţa alcoolului;
-inculpatul a declarat că nu era obişnuit să consume alcool în cantităţi mari deci nu s-a bazat pe “rezistenţa” sa la băutură;
-s-a urcat la volan după o noapte întreagă în care nu a dormit şi a consumat băuturi alcoolice, alcoolemia stabilită conform buletinului de analiză toxicologică nr. 4640 din 06.01.2020 a IML, a fost de 2,64 g%o alcool în sânge la prima probă şi de 2,51 g%o alcool în sânge la cea de a doua probă;
-având în vedere data accidentului, 28.12, la ora 07:52 aproximativ ora producerii accidentului, afară nu era lumină total ci era dimineaţă şi încă se îngâna ziua cu noaptea;
-viteza cu care a rulat inculpatul în localitate era mult peste viteza legală, respectiv 137 km/h aşa cum rezultă din raportul de expertiză criminalistică efectuat in cauză;
–inculpatul s-a angajat în efectuarea manevrei de depăşire cu încălcarea marcajului longitudinal. (Sursa/Jurnal de Bacău)
Distribuie: