Actorul Alex Bogdan, din Târgu Ocna, joacă în cel mai recent film românesc, “Libertate”, o poveste cu impact emoțional puternic

In Actualitate, Cultură și educație, National
octombrie 20, 2023

Cinematografia românească se află pe un trend ascendent, iar ultimul film apărut pe marile ecrane ale țării, “Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, confirmă, fiind deja răsplătit cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE). Filmul este o frescă socială inspirată din evenimentele petrecute la Sibiu în decembrie 1989.

Premiera românească a avut loc pe 6 octombrie, după o avanpremieră în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo. Din distribuție fac parte nume importante precum Marius Manole, Emilian Oprea sau Andi Vasluianu, dar un rol important îl are Alex Bogdan, născut și crescut în Târgu Ocna, Bacău.

Alex Bogdan are 37 de ani, a terminat cursurile liceale la Colegiul Național “Costache Negri” din orașul natal și a absolvit Facultatea de Artă, Teatru și Film a Universității Hyperion în 2008, sub îndrumarea profesorilor Rodica Mandache și Eusebiu Ștefănescu, două nume mari ale cinematografiei românești. Din 2017 este angajat la Teatrul Mic din București. S-a făcut remarcat inițial în reclame și seriale de televiziune, dar prin muncă și disciplină și-a croit drum și în lumea întortocheată a filmului. În ultimii ani a apărut în pelicule de succes precum Ana, mon amour, Octav, Intregalde, Love Sorry și Haita de acțiune, alternând cu succes rolurile de comedie care l-au consacrat la începutul carierei cu cele de dramă, de compoziție.

În Libertate, Alex Bogdan joacă rolul lui Stuparu, un civil acuzat pe nedrept de acte de terorism în zilele Revoluției din 1989, având o prezență cheie într-un film încărcat cu numeroase personaje episodice.

În viața reală, Alex este o persoană discretă, cu puține apariții publice sau mediatice. În această vară a avut o apariție rară în podcastul lui Mihai Morar unde a abordat mai multe subiecte delicate din viața sa, precum rolul care l-a adus în pragul depresiei, lupta cu dependența de jocurile de noroc și durerea provocată de pierderea mamei sale.

Lucian BOROȘ