Biserica „Sf. Dumitru” din Pârgărești a renăscut din propria cenușă. Nou lăcaș de cult pe ruinele bisericii arse acum 23 de ani

In Actualitate, Cultură și educație, Social
octombrie 27, 2023
În urmă cu 23 de ani, în noaptea de 26 spe 27 octombrie, un incendiu ardea până la temelii Biserica „Sf. Dumitru” din satul Pârâul Boghii, comuna băcăuană Pârgărești. Ieri, 26 octombrie, de „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, credincioșii din sat au sărbătorit hramul bisericii într-un lăcaș de cult nou, deosebit de frumos, reconstruit cu eforturile comunității, Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul,  Protoieriei Onești, preot protopop Ioan Bârgăoanu, administrației locale și județene și ale numeroșilor oameni de bine care au donat sume de bani, chiar și din străinătate.

„Biserica vie a creștinilor a ridicat Biserica zid”

Pe 3 octombrie 2002 se sfințea de către IPS Ioachim Băcăuanul temelia noii Biserici „Sf. Dumitru” ce avea să se ridice peste ruinele arse. „Astăzi, după 23 de ani, Biserica vie a creștinilor a ridicat Biserica zid de o frumusețe aparte. Inima Bisericii vii din creștini a înălțat un nou Altar și o nouă inimă s-a renăscut în noul Locaș de cult”, spune preot dr. Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești.
În urma incendiului care a distrus vechea biserică a rămas partea superioara a Sfintei mese, care nu a ars în totalitate, dar și Chivotul, Sf. Mir, Cutia cu Sfintele taine, trusa pentru Sfântul Botez și Evanghelia, scăpate intacte. În lada cu veșminte preoțești, părintele paroh ținea și sticluța cu agheasmă.
„A ars tot, dar sticla cu agheasmă a rămas intactă, la fel cum s-a întâmplat și cu Sf. Mir. Acesta era păstrat în Altar, într-un Chivot de lemn foarte vechi, care nu a ars, unde se găseau și Sfintele Taine uscate. Totul a ars în jur, dar sticluța cu Sf. Mir a rămas întreagă! Astfel, Dumnezeu ne arată că sunt minuni tainice și vii în Biserica Ortodoxă, prin har și credință.”, povesteste preotul paroh Adrian Bugeac.

Flăcările au distrus totul în mai puțin de o oră.

Ridicată în 1820, vechea biserică era din lemn și chirpici și a fost renovată și pictată în 1970 pentru ca, după cinci ani, să i se pună și acoperiș din tablă. Incendiul care a cuprins clădirea ar fi pornit de la scânteile sărite din godinul aflat în altarul bisericii, conform pompierilor. Flăcările au distrus totul în mai putin de o oră. „În cinci minute, toată biserica era în flăcări”, își amintește un localnic care, ore întregi, a stat printre ruine încercând să mai salveze câte ceva.

Oamenii au sărit să-și salveze biserica, au fost chemați pompierii, dar era prea târziu. Veche, construită din lemn și chirpici, biserica a ars toată. „Nu era monument istoric, nu adăpostea obiecte de cult deosebit de valoroase, spune parintele Adrian Bugeac, dar era îngrijită cu mare dragoste de săteni”. Pârâul Boghii, sat aflat chiar la granița dintre Târgu Ocna și comuna Pârgărești, numără 160 de suflete, majoritatea oameni bătrâni, cu frica de Dumnezeu.

„Inima Sfântului Altar a născut o altă inimă”

„A doua zi după dezastru, preotul paroh împreună cu sătenii au început demolarea ruinelor, hotărâți să înceapă cât mai repede reconstruirea acesteia”, povestește preotul Ioan Bârgăoanu. Acum, la peste două decenii de la incendiu, preotul Bârgăoanu mărturisește, „Am poposit câteva clipe cu fruntea pe Sfânta Masă veche de peste 180 de ani și am resimțit în ea inima unei mame care nu a încetat să bată. Inima Sfântului Altar a născut o altă inimă pe care se slujeste cu Sfant Antimis și care așteaptă târnosirea Arhiepiscopului nostru”.