Sărbătoare la Biserica Crucea de Piatră, singura cu hramul Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Protoieria Onești

In Actualitate, Cultură și educație
octombrie 27, 2023
Mesajul Protoieriei Onești după sărbătoarea Hramului Bisericii Crucea de Piatră din Onești:  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a organizat slujba hramului pentru zilele de 26 si 27 octombrie, Sf.M.Mc.Dimitrie și Sf.Cuvios Dimitrie cel Nou, împreună cu un sobor de preoți din Protoieria Onești, în parohia Crucea de Piatră.
Bucuria liturghisirii la Hramul Bisericii Crucea de Piatră Sf.Cuv. Dimitrie cel Nou din Onești este un popas de rugăciune adaugat Sfințirii sfintei Biserici din data de 19 septembrie 2019 de către Ierarhul nostru Ioachim al Romanului și Bacăului, un prilej de a ne ruga în sobor și de a propovădui pe Hristos Dumnezeu.
Părintele Paroh Gheorghe Aramă împreună cu consiliul parohial au realizat ample lucrări de consolidare ale gardului exterior și de reconstruire a foișorului din proximitatea sfântului locaș, împodobind cu pictură un ansamblu de troițe exterior.
Totodată, prezența Părinților la hramul Bisericii de joi și vineri arată frumoasa slujire în cinstea Sfinților ocrotitori și lucrarea pastoral misionară din parohia oneșteană.
În cuvântul de învățătură, parintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu a amintit:
” Sfântul Dimitrie, mai întâi a fost păstor de vite în satul natal. Apoi, iubind liniştea şi nevoinţa monahală, s-a făcut călugăr la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov.
După o aspră nevoinţă pustnicească între două pietre din malul râului Lomul, Cuviosul Dimitrie şi-a dat sufletul lui Dumnezeu în acel loc şi a rămas necunoscut de nimeni. După mulţi ani, râul Lomul venind mare a risipit cele două pietre în apă, împreună cu moaştele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou. Mai târziu, descoperindu-se sfintele lui moaşte prin pronia lui Dumnezeu, au fost duse la biserica satului Basarabov.”
” Într-una din zile a părăsit lumea, cu toate ale ei, şi „luându-şi crucea”, s-a călugărit într-o mănăstire din apropiere. S-a aşezat într-o peşteră, săpată în stâncă, pe malul râului Lom. Acolo a petrecut ani în şir în post aspru, înfrânare şi rugăciune, izolat cu totul de lume şi chiar de ceilalţi monahi.”
Slavă lui Dumnezeu pentru toate !