PS Casian, Episcopul Canadei, născut în Comănești, și-a serbat onomastica de ziua Sfântului Cuvios Ioan Casian

In Actualitate, Cultură și educație, Diaspora, Social
martie 01, 2024

 Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, și-a serbat ziua onomastică pe 29 februarie, când este prăznuit Sfântul Cuvios Ioan Casian. Cu doar câteva zile înainte, înaltul prelat a împlinit 55 de ani. Tot acum și-a serbat onomastica și  ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Sfântul Cuvios Ioan Casian este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 29 februarie, iar când nu avem an bisect, în ziua de 28 februarie. Episcopul ortodox al Canadei, pe numele de mirean Livius-Ionel Tureanu, s-a născut în Comănești, fiu de preot, Ioan, iar mama, Mariana. PS Casian  a vizitat ultima oară meleagurile băcăuane în urmă cu un an, când a fost oaspetele Protoieriei Onești. 

Pe data de 23 februarieProtopiatul Onești a primit o vizită specială din partea Preasfințitului Episcop Ioan CasianEpiscopia Ortodoxă a Canadei

FOTO /PS Ioan Casian și Protopop Ioan Bârgăoanu

PS Ioan Casian s-a născut în data de 20 februarie 1969, în orașul Comănești, județul Bacău. A urmat școala elementară și liceul industrial, clasa matematică-fizică, în orașul natal, între 1975-1983, respectiv 1983-1987. În perioada 1989-1993 a fost student al Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, absolvind cu teza de licență în drept canonic Iconomia în Biserica Ortodoxă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Floca.

Între 1993-1995 s-a aflat în Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Ierusalim. În acest timp a urmat cursuri de greacă veche, de franceză și de inițiere în tehnica picturii și restaurării de icoane. În 1995, a fost tuns rasofor. Între 1995-1998 a urmat cursurile Universității Pontificale Sf. Anselm de Canterbury (Roma) – Facultatea de Istorie și Spiritualitate monastică și Patristică și Institutul Pontifical Oriental, Specialitatea Istorie, Artă și limbi clasice (greaca și latina veche).

În 24 iunie 2001 a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci (Malvialle, Franța). În data de 1 noiembrie 2001 a primit tunderea în monahism. A viețuit puțină vreme în Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Maldon, Essex, Anglia. Între anii 2002-2003 a fost preot paroh la Biserica Sfântul Iosif din Bordeaux. Din aprilie 2003 până în iunie 2006, preot paroh la parohia română Sfântul Ierarh Nicolae din New York (USA). În 2004 a fost ridicat în treapta de arhimandrit.

Arhimandritul Ioan Casian a fost propus pentru funcția de Episcop-vicar de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, actualmente Mitropolitul Ortodox Român al celor Două Americi. A fost ales în această funcție de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședinta din 2 martie 2006. În data de 2 iulie 2006 a fost hirotonit în Catedrala cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena din Chicago. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2016, Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina a fost ales Episcop Ortodox Român al Canadei. Ceremonia de întronizare a avut loc duminică, 7 mai 2017, în Biserica Sfântul Gheorghe din Saint Hubert, Montreal, Canada.

FOTO/ PS Ioan Casian și ÎPS Casian