Victorii pentru naționalele U-19 și U-21 ale României în preliminariile europene. Fotbalul românesc are speranțe pentru viitor

In Actualitate, Diaspora, National, Sport
martie 27, 2024

Naționala U-21 a României a obținut o victorie muncită și foarte importantă în Armenia, în etapa a 6-a a preliminariilor pentru EURO 2025. Selecționata pregătită de Daniel Pancu a câștigat cu 1-0 (0-0) după un gol marcat în minutul 89, la o fază la care un adversar a fost eliminat pentru două galbene în urma unui fault. Din lovitura liberă rezultată, debutantul de la UTA, Cristian Mihai, a adus victoria României cu o lovitură de cap pe spate, după o centrare precisă a lui Constantin Grameni (Farul). Până în acel moment, România dominase jocul, iar Louis Munteanu ratase câteva ocazii importante, întâlnind și un portar armean în zi mare. Victoria îi menține pe tricolorii mici pe locul doi în grupă, la un punct în urma Elveției, adversara directă în lupta pentru calificarea la turneul final din Slovacia de anul viitor. Primele locuri din fiecare grupă se califică direct la EURO 2025, în timp ce echipele de pe locul secund au o șansă atât la calificarea directă, în funcție de golaveraj, cât și la un baraj în dubla manșă ce se va desfășura la finalul preliminariilor.

Naționala U-19 a României a încheiat Turneul Elite, desfășurat în această perioadă, cu o victorie cu 1-0 (0-0) împotriva țării gazdă, Croația, marcator fiind Rareș Pop (UTA) în minutul 73. Din nefericire, băieții pregătiți de Adrian Dulcea au ratat calificarea la europeanul din vara aceasta, care se va desfășura în Irlanda de Nord, ca urmare a înfrângerii suferite în primul meci, 0-2 (0-0), contra Turciei. România încheie totuși cu un moral bun Turneul Elite, cu două victorii în trei meciuri, capul de afiș fiind succesul in-extremis adus sâmbătă de către Adrian Mazilu contra Germaniei. Fostul jucător al Farului a marcat în minutul 90+4 pentru o victorie cu 3-2 (2-1) împotriva unei puteri a fotbalului european, iar pentru naționala U-19 sunt speranțe pentru o figură frumoasă în 2025, când România va fi gazda turneului final și va fi calificată din oficiu.

Lucian BOROȘ